Din lokale historie – vores fælles kulturarv
Kulturarvsmasterplan
Kulturarven er en rigdom, som alle kan få del i, men man skal vide, at den er der og forstå dens værdi, før man kan passe ordentligt på den.
Østfyns Museer har i samarbejde med Kerteminde og Nyborg Kommuner udviklet tre Kulturarvsmasterplaner.
Kulturarvsmasterplanerne er registreringer af de to kommuners faste kulturarv, såsom bygninger, landsbyer, herregårde og andre fysiske spor, som vores forfædre har efterladt sig. Kulturarvsmasterplanerne indeholder en række initiativer, der skal styrke kendskabet til og interessen for områdets kulturarv blandt lokale og turister.
De tre masterplaner har forskellige fokusområder, men fælles for dem alle er, at de formidler områdernes historie, såvel som betydningen og vigtigheden af bevaringen af vores gamle bygninger, landsbyer og den fælles fortid.
Kulturarvsmasterplaner er et vigtigt tiltag for at bevare og styrke Nyborg og Kertemindes unikke kulturarv og historie og samtidig gøre den tilgængelig og relevant for både nuværende og kommende generationer.
Kulturarvsmasterplan for Nyborg Kommune
Alle sogne i Nyborg Kommune rummer unikke historier, bevaringsværdige kulturmiljøer og en kulturarv, der stadig er aflæselig på landet og i byerne den dag i dag.
Nyborg Kommune registreret kulturarven i Nyborg Kommunes landdistrikter og centerbyer, således at kulturarven kan skabe værdi for kommunens borgere og erhvervsliv.
Kulturarvsfoldere
Kulturarvsmasterplan for Kerteminde Kommune
Kulturarvsmasterplanen for Kerteminde Kommune er baseret på vores kulturarv og indeholder to vigtige fortællinger – det maritime aspekt i Kerteminde, Hindsholm og Munkebo, og udvikling af infrastrukturen i den sydlige del af kommunen.
Kulturarvsmasterplanen fungerer blandt andet som et redskab for Kerteminde Kommunes planafdeling til at guide overordnet planlægning og træffe afgørelser i konkrete sager.
Kerteminde Maritime DNA 2018
Denne rapport indledes med et resumé af byplan- og bygningshistorien med anbefalinger. Herefter udfoldes temaerne i afsnittet “Den maritime hovedfortælling” med tekst og tegninger. Til sidst gives en gennemgang af de enkelte maritime kvarterer og deres bevaringsværdier.
Kulturarvsmasterplan 2021
Kulturarven er udtryk for de spor, mennesket gennem historien har efterladt sig. Hvor sporene er særlige tætte og tydelige, er der tale om kulturmiljøer. Kulturmiljøets værdi afhænger ikke alene af dets alder og tilstand, men især af den fortællekraft, som kulturmiljøet rummer.
Kulturarv som planlægningsinstrument
Set fra kulturhistorisk synsvinkel er det afgørende, at kommunernes planarbejde tager udgangspunkt i de bevaringsværdige kulturmiljøer. Med Kulturarvsmasterplan for Kerteminde Kommune har Østfyns Museer givet et bud på, hvad der fremover bør prioriteres.
Grav dybere i Kulturarven: Opdag kulturhistoriens skjulte perler med disse online kilder
Træd ind i fortiden og opdag Danmarks rige kulturarv gennem en række spændende online kilder. Disse links åbner døren til et væld af historiske oplysninger, fortidsminder og fascinerende detaljer om vores fælles arv.
Uanset om du er slægtsforsker på jagt efter dine forfædres historie eller bare nysgerrig på at udforske lokale historier og kulturlandskaber, vil disse sider give dig mulighed for at grave dybere og lade fortiden komme til live.
- Kulturministeriets oversigt over landets fredede og bevaringsværdige bygninger: Dette er en omfattende oversigt over bygninger i Danmark, der er blevet fredet eller vurderet til at have bevaringsværdi. Her kan man finde information om de enkelte bygninger og deres historie.
- Fund og fortidsminder: Dette er et nationalt register over fortidsminder og arkæologiske fund i Danmark. Registeret omfatter både synlige fortidsminder i landskabet og skjulte fortidsminder, der kun er kendt fra arkæologiske undersøgelser. Man kan søge efter specifikke steder eller få et overblik over fortidsminder i et bestemt område.
- Historiske kort: På denne hjemmeside kan man finde historiske kort, der er gjort tilgængelige online. Det giver mulighed for at sammenligne ældre kort med moderne kort og få et indblik i, hvordan landskabet har ændret sig over tid.
- Slægtsforskernes bibliotek: Dette er en omfattende samling af ældre bøger, herunder lokalhistoriske værker, der er tilgængelige som søgbare pdf’er. Biblioteket er en værdifuld ressource for slægtsforskere og alle med interesse i lokalhistorie.
- Bygningsoplysninger på din matrikel: Denne side giver mulighed for at finde aktuelle bygningsoplysninger om bygningerne på ens egen matrikel. Man kan få information om blandt andet bygningsår, størrelse og anvendelse.
- Geofyn: Dette er en korttjeneste, der fokuserer på det fynske område. Her kan man blandt andet se luftfotos fra perioden 1945-2022 og få et visuelt indtryk af, hvordan landskabet har udviklet sig gennem årene.
- Danmark set fra luften: Her kan man finde gamle luftfotos, der giver et unikt perspektiv på Danmarks landskab og byer. Man kan søge efter specifikke områder og se, hvordan de har ændret sig over tid.
- Historisk Atlas: Dette er en hjemmeside, hvor man kan gå på opdagelse i lokalhistorien og tage den med på tur. Man kan finde information om historiske begivenheder, se gamle kort og fotografier og læse historier om forskellige steder i Danmark.
Disse online kilder giver folk mulighed for at udforske og dykke ned i kulturarven på egen hånd, og de kan være nyttige for både slægtsforskere, historieinteresserede og alle, der ønsker at lære mere om Danmarks historie og kulturarv.