Serien ‘Danefæ’ optages blandt andet på Vikingemuseet Ladby, og handlingen udspiller sig i høj grad i og omkring Kerteminde.
Luftens helte – i fortid og fremtid
Foredragsrække om vindmøller
Onsdage 28. juni, 26. juli og 23. august kl. 17-18
Skt. Laurentii-salen, Langegade 13, 5300 Kerteminde
I anledning af udstillingen ”Som vinden blæser”, der vises på Toldboden i Kerteminde denne sommer, præsenterer Østfyns Museer en foredragsrække om vindmøller – Luftens helte i fortid og fremtid.
Vindens giganter
Om fremtidens vindenergi og vindmøller.
Morten Diederich, Senior Business Development Manager, Odense Havn
Onsdag 28/6 2023 kl. 17-18
I bæredygtighedens og den grønne omstillings navn bliver der i disse år satset stort på alternativer til fossil energi. Her spiller udviklingen af moderne vindmøller en kæmpe rolle, da vindenergien kan skabe mulighed for både bæredygtig og grøn energi. Men det er ikke uden udfordringer.
Morten Diederich arbejder til daglig med nogle af de største vindmølleproducenter i verden og vil fortælle om, hvor industrien er på vej hen. Om kæmpe havvindmølleparker, ”floating wind” og om Danmarks – og Lindøs – centrale rolle i en proces, der forandrer verden.
Morten Diederich er Senior Business Development Manager i Odense Havn og arbejder til daglig på Lindø.
Pris 50 kr. For medlemmer af Nyborg Museumsforening og Kerteminde Museumsforening samt Kerteminde Husflid er prisen kun 25 kr.
Tilmeld dig HER.
Møller, korn og ernæring
Hvedens historie og møllernes betydning for den teknologiske og ernæringsmæssige kvalitet.
Birthe Jespersen, lektor på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Onsdag 26/7 2023 kl. 17-18
Hvorfor er korn så vigtig i vores kost og hvad bidrager det med af næringsstoffer? Påvirker formaling og meltype kvaliteten af det færdige brød? Hvad er forskellen på emmer, spelt, durum og almindelig hvede?
Foredraget svarer på ovenstående og fokuserer på, hvor vigtig korn har været for mennesket gennem tiden, hvordan hveden har udviklet sig fra et korn som krydsede med et ukrudt og endte som den brødhvede vi kender i dag, og endelig hvilken betydningen formalingen har for meltype og det færdige produkts teknologiske og ernæringsmæssige kvalitet.
Birthe Jespersen er lektor på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet og har arbejdet med kvalitet af korn i mange år. Fokus er på, hvordan de høstede kerner og forarbejdningen af disse påvirker den endelige kvalitet i fødevarer som brød og øl.
Pris 50 kr. For medlemmer af Nyborg Museumsforening og Kerteminde Museumsforening samt Kerteminde Husflid er prisen kun 25 kr.
Tilmeld dig HER.
Svik, stub og hollænder
Vindmøllernes udviklingshistorie fortalt gennem lokale møller og deres helt særlige historier.
Sigrid Lundblad, museumsinspektør, Østfyns Museer
Onsdag 23/8 2023 kl. 17-18
Opfindelsen og udbredelsen af møller forandrede verden. Pludselig kunne mennesket udnytte naturens kræfter og dermed skabe værdi og føde til langt flere.
Siden 1500-tallet er der blevet opført møller på Østfyn, og især i 1800-tallet gik det stærkt, da de hollandske møller blev introduceret, og da møllebyggeriet siden blev sat fri.
Med udgangspunkt i de østfynske møllers alsidige historie tager Sigrid Lundblad os på rejse i vindmøllernes udviklingshistorie.
Pris 50 kr. For medlemmer af Nyborg Museumsforening og Kerteminde Museumsforening samt Kerteminde Husflid er prisen kun 25 kr.
Tilmeld dig HER.
3 fyraftensforedrag i Nyborg
Hør mere om kogestensgruber, humanisme i renæssancen og hvad udgravninger fortæller om Nyborgs bys ældste historie.
Nærværets naturkunst på svensk og dansk
Klumme til Kerteminde Ugeavis om udstillingen Nærvær med Jens Gregersen og Lars Jonsson.