YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Ny særudstilling på Toldboden: ”Som vinden blæser”

Kom og besøg udstillingen ”Som vinden blæser – vindmøller på Østfyn” i Kerteminde fra 10.juni-27.august. Tag med på en kulturhistorisk rejse gennem vindmøllernes historie med udgangspunkt i Svanemøllen i Kerteminde og Dyrehave Mølle i Nyborg.

Møllerne i landskabet: fra stubmøllen til moderne vindmøller

Med udgangspunkt i Svanemøllen fra Kerteminde og Dyrehave Mølle i Nyborg vil møllehistorien blive levendegjort blandt andet  gennem møllemodeller, film, billeder, formidling og genstande.

I samarbejde med de lokalhistoriske arkiver vil vi føre jer fra den første mølle, stubmøllen tilbage fra middelalderen, til den hollandske mølle fra 1500-tallet og helt op til de moderne vindmøller, der i dag ikke kværner mel, men sørger for vindenergi og strøm.

Møllerne var og er stadig tydelige vartegn i landskabet, der både har været brugt som sømærker på kort, som man har sejlet efter, og er blevet foreviget i malerkunsten og litteraturen. Da Johannes og Alhed Larsen flyttede ind i deres nyopførte villa ved siden af Svanemøllen i 1902, blev møllen et yndet motiv for de kunstnere, der besøgte parret. Der findes derfor ekstraordinært mange malerier af Svanemøllen, der blev et vartegn for kunstnerne på Møllebakken, og som vi også vil udstille et udvalg af på Toldboden.

Udstilling om mølle i Kerteminde
Skovmøllen, ca. 1919. Kerteminde Byhistoriske Arkiv.

Aktiviteter og arrangementer for børn og voksne på Toldboden i Kerteminde

I løbet af sommeren inviterer vi til aktiviteter for børn og barnlige sjæle, udflugter til forskellige vindmøller i Kerteminde Kommune og spændende foredrag om møller og deres anvendelse gennem tiden.

28. juni kl. 17
Foredrag: Vindens giganter. Læs mere her.

26. juli kl. 17
Foredrag: Møller, korn og ernæring. Læs mere her.

23. august kl. 17
Foredrag: Svik, krøj og drej. Læs mere her.

Du kan også komme forbi og puste sæbebobler, male dit eget mel, male med melmaling og lave en lille vindmølle. Der er garanti for et lærerigt og spændende besøg på Toldboden, hvor du kan opleve vindmøllernes historie med (næsten) alle sanser!

Læs mere om de forskellige aktiviteter her.

Oplev Kertemindeegnens kulturhistorie på Toldboden

Toldboden er én af de ældste bygninger i Kerteminde, opført omkring år 1590 af Odense-købmanden Niels Bager, da Kerteminde var en vigtig havneby for Odense.

På skift præsenterer Østfyns Museer og Kerteminde Kunstforening udstillinger i den gamle toldbod. Østfyns Museer udstiller bl.a. lokalhistoriske emner og skaber spændende og lærerige udstillinger. Læs mere om Toldboden her.

Udstillingen kan opleves fra den 10. til den 27. august, onsdag-søndag kl. 13-17. Der gratis adgang for alle.

Billede 1: Larsen, Johannes: Svanemøllen 1937 Olie 86 x 70. Foto: Jes Larsen

Seneste nyheder fra Østfyns Museer:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!