YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

En festlig dag for vindmøller i Kerteminde og Nyborg

Gå på opdagelse i tre historiske vindmøller og deltag i aktiviteter for børn og voksne, når vi fejrer Dansk Mølledag på Svanemøllen, Dyrehave Mølle og Viby Mølle samt sætter fokus på møllehistorie i en ny udstilling på Toldboden.

Billede: Svanemøllen i Kerteminde. Foto: Ole Friis

Søndag d. 18. juni fejres Dansk Mølledag i hele landet. På Østfyn kan du besøge Svanemøllen ved Johannes Larsen Museet, den pittoreske Viby Mølle på Hindsholm og Dyrehave Mølle i Nyborg. De tre vindmøller åbner dørene for besøgende med særlige aktiviteter på den nationale mølledag.

Svanemøllen i Kerteminde

Svanemøllen siden af Johannes Larsen Museet i Kerteminde er måske en af landets mest portrætterede møller. Møllen fejrer naturligvis også Dansk Mølledag med åbent fra 10 til 15 og gratis entré. De frivillige i Svanemøllegruppen er klar til at tage imod gæster og interesserede og fortælle om møllens historie og funktion.

Kom indenfor i Viby Mølle

I den smukke og meget velbevarede landsby Viby på Hindsholm, kan du besøge Viby Mølle, en hollandsk vindmølle fra 1873. På Dansk Mølledag er møllen åben i tidsrummet 13.30-16.30, og her kan du møde Viby Mølles møllelaug, der gerne viser rundt og fortæller om møllen. Entré 20 kr.

Som vinden blæser på Toldboden

På Toldboden i Kerteminde er der hele sommeren en mølleudstilling, og derfor er det oplagt også at kigge forbi her den 18. juni kl. 10 til 14. Her er flere sjove aktiviteter for børn – alt sammen med udgangspunkt i møller. Kom og udfold din kreative side og skab de fineste figurer i alle regnbuens farver ud af hjemmelavet modellervoks af mel og salt. Du kan også bygge en tivolimølle, prøve møllerens vægt, male mel og meget mere.

Alle børn får udleveret en aktivitetspose – her er tegninger til farvelægning, møllekrydsord, mølleordsjagt og opskrift på pandekager. Der er gratis adgang til Toldboden og udstillingen Som vinden blæser

Dansk Mølledag i Nyborg

Kan du ikke få nok af møller, så besøg også Dyrehave Mølle – et af Nyborgs særlige vartegn – og lær mere om møllens spændende historie på Møllens Dag. Møllelauget viser rundt på møllens lofter, og du kan prøve kræfter med kværn og valse, lege med møllebyggerens værktøj eller male dit eget mel i det gamle karlekammer. Derudover er det muligt at bage snobrød i den smukke have og gå en tur i den tidligere kongelige dyrehave (ved siden af møllen.)
Møllen er åben søndag den 18. juni fra 10 til 15, og der er gratis adgang hele dagen.

Dyrehave Mølle i Nyborg. Foto: Erling Lundemann

Møllernes årlige festdag

For 30. år i træk åbner historiske vind- og vandmøller for besøgende til Dansk Mølledag 2023 søndag den 18. Juni. Møllejere, frivillige møllelaug og museer viser deres arbejde med at bevare, og formidle, en 1000-årig kulturarv.

På mølledagen bliver der lejlighed til at komme indenfor i en mølle og se, hvordan en mølle er opbygget, og hvordan den fungerer. På en del af møllerne får gæsterne også mulighed for at opleve – se, høre og mærke – hvordan kræfterne i vind eller vand bliver brugt til at male korn til mel i møllens kværne – og til drift af andet maskineri i møllen.

Læs meget mere om Møllens Dag

Flere nyheder fra Østfyns Museer

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!