YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Årets julekugle i Nyborg er økologisk og lokalproduceret

Fire særlige motiver pryder årets bæredygtige julekugle, der er designet af Ulrikkagarn i Nyborg og strikket i hånden.

Når julen kommer til Nyborg, bliver det atter muligt at hænge en helt unik julekugle på træet, designet specielt til Nyborg. Men i år er der dog noget, der er anderledes. Kuglen er nemlig ikke i malet glas, men derimod lavet i strik, hvor historien bæres i udvalgte mønstre. Kuglen er designet af Lise-Lotte Jensen, indehaver af Ulrikkagarn i Nyborg, der har særligt fokus på at formidle historie gennem strik. Hver kugle er strikket af enten Lise-Lotte selv eller hendes samarbejdspartner, 81-årige Lone fra Rudkøbing.

”Vi er glade for, at vi endnu en gang kan tilbyde vores gæster en helt unik Nyborg-julekugle. Denne gang er kuglen dog tænkt ind i et større samfundsmæssigt perspektiv med fokus på bl.a. bæredygtighed og økologi. Kuglen spejler sig også i tidens store interesse for håndarbejde og dansk design. Stor tak til Lise-Lotte fra Ulrikkagarn for at tage udfordringen op med både at designe og ikke mindst strikke årets kugle,” siger Mette Ladegaard Thøgersen, afdelingsleder for Nyborg Slot og Kulturhistorisk afdeling.

En økologisk og bæredygtig julekugle
I denne tid hvor der er stor fokus på klima og bæredygtighed er en julekugle af strik helt i tidens ånd. Hver eneste kugle er strikket i hånden, garnet er økologisk og GOTS* certificeret og indkøbt hos en dansk leverandør.

”Det røde garn er plantefarvet i Nyborg, det er farvet med naturlige farver som Kraprod, rødtræ og cochenillelus. De øvrige farver i grå og hvid er GOTS certificeret. Det sorte brodérgarn er bæredygtigt fremstillet, og så er det lavet af mulesing*-fri-merinould, og dermed er der også taget højde for dyrevelfærd i fremstillingen af julekuglen,” fortæller Lise-Lotte Jensen fra Ulrikkagarn.

Andre og virkelig fine eksempler på bæredygtig julepynt kan lige nu ses på årets juleudstilling på Toldboden i Kerteminde. Her er vises eksempler på juletræets kulturhistoriske udvikling, og Lise-Lotte har sørget for pynt til museets vision om et bæredygtigt juletræ.

Det er et stort arbejde at strikke julekuglerne. Foto: Østfyns Museer

Design og valg af motiver
Kuglen er i grå uld med fire forskellige mønstre. Tre af mønstrene har en særlig tilknytning til dansk jul, og det fjerde mønster er en helt særlig hilsen til Nyborg.

”Hvert mønster på kuglen har en særlig signalværdi. Brevet er eksempelvis et symbol på det at tænke på andre. Førhen sendte vi utallige julehilsner med posten, og det var en fin måde at række ud til familie og venner på. I julekortet fortalte man om året, der var gået og ønskede modtageren en god jul og et godt nyt år. Mange husker sikkert også, hvordan der blev købt smukke julekort og julemærker fra bl.a. UNICEF og andre velgørende organisationer, som man derved støttede i julen,” siger Lise-Lotte Jensen.

Et andet motiv er Dannebrog. Det symboliserer både dansk kultur og historie, og flagranker med Dannebrog har prydet juletræer i mange år. På kuglen er også et flettet julehjerte. Det trækker både tråde til den danske jul og til H.C. Andersen, der menes at have flettet det første julehjerte. En lille krølle på den fortælling er, at den berømte forfatter også havde en lokal tilknytning. HC. Andersen besøgte nemlig Regisse Kilde i Frørup, når han var på vej til Glorup Gods, og ydermere var han jo også ofte gæst på Lykkesholm Slot ved Ørbæk.

Det sidste mønster er et symbol for Margrete 1. Dette peger naturligvis tilbage til Nyborgs kongelige fortid, og det er netop Margrete, der er valgt, fordi hun var udvalgt som regent til årets Danehof.

Sådan får du fat i kuglen
Årets julekugle kan købes på Borgmestergården i Nyborg fra den 24. november.
Kuglen koster 140 kr.
Der er begrænset antal.

*GOTS Certificeringen er en garanti for, at tekstilerne er produceret miljømæssigt korrekt, samt socialt ansvarligt. GOTS kræver at minimum 70 procent af produktet består af certificerede økologiske fibre, og at alt kemi som f. eks. farvestoffer opfylder de særlige miljømæssige krav.

*Mulesing er en metode, man bruger i Australien, som er en af de største producenter af merinould, hvor man skærer hudfolder af bagdelen på merinofår for at undgå, at fluer lægger æg der, gerne mens fåret stadig er et lam. Det sker ofte uden bedøvelse, og det tager to til fire uger for såret at hele.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!