På en solbeskinnet sommerdag virker fortidens forestillinger om en hverdag befolket med bjergfolk, ellefolk og nisser uforståelige. Men mon ikke den kommende vinters mørke kan bringe forståelsen tættere på.
Sæt tænderne i historien ombord på et historisk skib
Er du til perlende vine eller middelalder-inspirerede tapas, så tag med Kongens Fadebur på en spændende smagsoplevelse.
Når der atter er Danehof i Nyborg, kan du få en helt unik oplevelse på et af de historiske skibe, der ligger til i Nyborg havn. I samarbejde med Kongens Fadebur kan du fredag aften nyde middelalder-inspirerede tapas på det smukke skib ’Historisches Hansekogge’, mens det lørdag aften er muligt at smage på udvalgte vine fra Nyborg Len under kyndig vejledning af sommelier Svend Ydo Jacobsen.
Smag på Kongens kolde bord
Nyd middelalderlig tilskåret tapas ombord på Historisches Hansekogge, der ligger i havn under Danehof middelalderfestival. Det kolde bord består af ost, postej og pølser med tilbehør a la middelalderen, og sammensættes af Kongens Fadeburs producentnetværk. Dette er en sjælden mulighed for at opleve Danehof fra søsiden på en sommeraften, og foruden den lette anretning, vil gæsterne også få en rundvisning på Historisches Hansekogge (på dansk).
Du kan spise med fredag 30. juni kl. 19.00-21.00. Pris 249 kr.
Smag på Kongens Vinkælder
Lørdag aften kan du smage på vine fra lokale vingårde – ligeledes ombord på skibet Historisches Hansekogge. Sammen med historiker og sommelier Svend Ydo Jacobsen smages der på vine fra 4 forskellige vingårde: To hvide, en rosé og en hvid mousserende. Mens du smager på Nyborg Lens ypperligste vine, bliver du guidet gennem vinens smagsnuancer og danske kulturhistorie.
Du kan deltage i vinsmagningen lørdag 1. juli kl. 19.00-21.00. Pris 249 kr.
Arrangementerne afholdes af Kongens Fadebur og Østfyns Museer.
Om Kongens Fadebur
I middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot, og senere udviklede byen sig til det, man kan kalde Danmarks første hovedstad. Det var en stor begivenhed, når kongen og hans følge kom til byen. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særlig godt for dette, for det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til Kongens Fadebur. De østfynske producenter har dermed en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet og Nyborg Slot.
Kongens Fadebur fører traditionen op til det 21. århundrede og i samarbejde med nutidens østfynske fødevareproducenter skabes produkter og oplevelser med historie og madkultur i fokus.
Billede:
Havnen Danehof 2022: Sidste år var der masser af aktivitet og liv på havnen i Nyborg om aftenen. Her havde det historiske skib Lisa von Lübeck lagt til kaj, og det var muligt at komme ud at sejle med det smukke skib. I år får Danehof også besøg af det tyske skib Historisches Hansekogge, og her vil der være særlige smagsoplevelser i samarbejde med Kongens Fadebur fredag og lørdag aften. Fotograf: Ard Jongsma
Danehof 2023
Mere om Kongens Fadebur
Seneste nyt fra Østfyns Museer:
Kunsten at høre kunsten
Hvornår lagde du sidst mærke til lyden, da du sidst besøgte et historisk hus? Og hvordan kan lyd forstærke vores oplevelse af kunstnerhjemmet, og i dette tilfælde kunstnernes atelierer, deres værksteder?
Frokosttallerken inspireret af historisk digt og maleri får et moderne twist
”Nu har jeg det godt. Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.” Sådan skriver Johannes V. Jensen i sit digt ’Ved Frokosten’. Digtet inspirerede Fritz Syberg til maleriet af samme navn, og det værk kan lige nu ses og smages på Johannes Larsen Museet, hvor...