YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Nyerhvervet værk i særudstillingen Fritz Syberg. Livet vil!

Den nyåbnede særudstilling Fritz Syberg. Livet vil! på Johannes Larsen Museet har netop fået et vigtigt nyt værk. Maleriet Udsigt fra Pilegården. Kerteminde fra 1933 er blevet erhvervet til museet med støtte fra Amanda Fonden og indgår nu som en væsentlig del af udstillingen.

Centreret i motivet ses en stor grøn træstamme, solidt plantet i jorden. Stammen arbejder sig op til værkets øverste kant, så beskueren ikke får at se trækronen. Det er vinter. Sneen lægger sig helt naturligt på de steder, der normalt ikke betrædes af mennesker. I værkets mellemgrund ses en slidt, åben havelåge, der leder beskuerens blik ud mod de bagvedliggende marker. Her er mennesket i gang med at arbejde. To vogne trækkes af heste i hver sin retning, mens markarbejderen er i gang med at læsse møg af. Agerjorden og haven kontraster ikke mod hinanden, snarere bindes de sammen i kraft af Fritz Sybergs farvevalg, hvor jordens brune og okker nuancer harmonerer med den hvide sne.

Kunstnerens hverdag i fokus

Fritz Syberg boede på Pilegården i Kerteminde sammen med sin hustru, kunstneren Anna Syberg, og deres børn. Her skildrede han haven igennem adskillige årtier, blandt andet med børnene og hustruen som modeller. Ligeledes bevægede han ofte ud i det omkringliggende landskab, Over Kærby Bakke, for at vise landskabets mange facetter. Årstidens gang fascinerede ham, og det var blandt andet dét, han ønskede at fremhæve i sine landskabsmotiver. Det er ikke de moderne tiltag, der fangede kunstnerens interesse i landskaberne.

”Jeg maa bekende at jeg undgaar saavidt mulig Telefonstænger og Pigtraadshegn i mine Billeder”, skrev Fritz Syberg til vennen, forfatteren Johannes V. Jensen, i 1933.

På den aktuelle særudstilling Fritz Syberg. Livet vil! kan museumsgæster opleve nyerhvervelsen “Udsigt fra Pilegården. Kerteminde” under temaet ”Årets ring”. Temaet præsenterer en række landskabsmotiver, hvor Fritz Syberg stemningsfuldt har skildret de fire årstider. Blandt andet kan fremhæves værket, “Kastanie. Efterår”. der viser samme motiv, kastanjetræet og Pilegårdens havelåge. Dette værk kendes som Fritz Sybergs sidste oliemaleri, og er malet i samme år som kunstneren dør, i 1939.

I 2023 erhvervede Johannes Larsen Museet også med generøs støtte fra Amanda Fonden, et forårsbillede igen fra 1933, Udsigt fra haven. I dette maleri viser Fritz Syberg på samme måde en del af hans have, og landbrugsjorden i baggrunden.

Johannes Larsen Museet takker for støtten fra Amanda Fonden, der har gjort det muligt at erhverve værket Udsigt fra Pilegården. Kerteminde, 1933.

Fritz Syberg. Udsigt fra pilegården. Kerteminde. 1933. Olie på lærred. Johannes Larsen Museet

Særudstillingen Fritz Syberg. Livet vil! er åben til og med søndag den 5. januar 2025.

Frivillige som Hanne gør kunstnerhjemmet levende

Frivillige som Hanne gør kunstnerhjemmet levende

Lige nu kan man læse en ny artikel i Hjemmet om en af vores frivillige, Hanne Haugaard Sørensen. Artiklen sætter fokus på hendes engagement og fortæller historien om, hvordan hun som tidligere stewardesse vendte hjem til Kerteminde og blev en del af museet....

Mange kreative bud på Nyborgs kongelige historie

Mange kreative bud på Nyborgs kongelige historie

Jubilæumskonkurrencen er nu afsluttet, men det varer lidt, inden spændingen kan udløses. Juryen skal nu votere og finde de tre vindere, som bliver udråbt ved et festligt arrangement den 10. juni. I 2025 kan Nyborg fejre 500-års jubilæum som residensstad, og i den...

Nostalgisk tidsrejse for borgere med demens

Nostalgisk tidsrejse for borgere med demens

Med udgangspunkt i Almas Hus i Ørbæk tilbyder Østfyns Museer oplevelser for demente og deres pårørende under demensugen 2025. Som noget helt særligt inviteres der i samarbejde med Danmarks Jernbanemuseum på en historisk busrejse i lokalområdet med veteranbus.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!