YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Nyborgs første og største cykelhelt

Hvem er Nyborgs første og største cykelhelt? Der er ingen tvivl: Nyborgs første cykelhelt var bryggeren Gormsen, og Nyborgs største cykelhelt var verdensmesteren Jensen.

For 130 år siden er en bryggersøn fra Nyborg byens første cykelhåb, mens Nyborgs største cykelhelt er Kai E. Jensen, som for 60 år siden blev verdensmester.

”Ingen havde regnet med, at en lille fynbo kunne vinde noget”, fortæller Kai E. Jensens enke i dag. For da Kai E. Jensen (1942-2016)  blev verdensmester i individuelt forfølgelsesløb i 1962, kom det som en overraskelse for alle. Også for ham selv.

Raceren i vinduet

Kai E. Jensen boede som ung dreng i Nyborg, og det var her han faldt for cykelsporten, som skulle komme til at definere resten af hans liv. I konfirmationsgave fik han en cykel, som han straks skrællede for skærme, så den kunne komme til at ligne sådan en racercykel, som han kunne se i vinduerne hos cykelhandleren. Han begyndte også at spare sammen til en rigtig racer, men da lommepengene ikke rakte efter et års spinken og sparen, forbarmede hans far sig og lagde resten af beløbet til den udsete cykel. Og så begyndte Kai at træne – først på egen hånd og siden på cykelbanen i Odense. Få år efter, som 19-årig, kommer han på landsholdet.

Solgte fjernsynet for en flybillet

Men det var ikke let som fynbo at nå langt inden for cykelsport i 1960’erne. Der var ”et københavneri, som vi vanskeligt kan forstå i dag”, har Kai E. Jensen siden udtalt: ”Man skulle som fynbo køre virkelig stærkt for at komme i betragtning”. Ikke desto mindre kvalificerer han sig til at komme med til verdensmesterskaberne. Dog måtte han selv skaffe sig en flybillet til Milano, mens Ordrup-rytterne fik deres betalt. Hans egen bane i Odense gav et tilskud og så solgte han sit fjernsyn for at få råd til billetten. For afsted, det skulle han.

Fynsk fart

I Milano er Kai E. Jensen  på toppen. ”Jeg er virkelig kørende. Og jeg har jo den der medfødte stædighed”. Han klarer sig gennem både kvartfinale og halvfinale og ender med at vinde finalen. Jensens sejr beskrives således af sportsjournalisten Jørgen Beyerholm:  ”Vigorellibanens sortmalede træoval – verdens hurtigste – passede den lette fynbo med den fantastisk flotte stil; vel den flotteste nogen dansk rytter har kunnet fremvise så langt tilbage, jeg kan huske. Denne tekniske fuldkommenhed kom rigtig til sin ret på den hurtige bane”.

Det er ikke bare en hurtig bane, han kører på. Det er også en hurtig cykel. Og ligesom rytteren er cyklen fra Fyn. Det var nemlig en Vitesse-cykel, som var udviklet og fabrikeret på Fyn.

Desværre bliver Kai E. Jensens karriere som cykelrytter kort. Han bliver Danmarksmester i 1963, men får problemer med sit knæ efter et styrt ved et vinterbaneløb i Berlin. Cyklen fortsætter dog med at være et afgørende omdrejningspunkt, og Kai E. Jensen etablerer egen cykelforretning i 1968 – hvor man selvfølgelig kan få cykler med verdensmesterstriber – og bliver aktiv som træner på banen i Odense.

Sportsånd og mineralvand

Mens Kai E. Jensen må siges at være Nyborgs største cykelhelt, var Nyborgs første cykelhelt bryggersønnen Carl Christian Gormsen. I 1890 vinder han guldmedalje til Nyborg Cykleklubs første landevejsløb, der går fra Ullerslev til Marslev og retur, og i 1893 bliver han vurderet til at være Fyns bedste landevejsrytter. Udover egne sejre cyklede han også banecykling på tandem med Nyborg-makkeren Grønning, der siden blev biografdirektør i byen. Meget længere kommer Gormsen dog ikke. I stedet overtager han sin fars bryggeri i Nyborg og udvider med produktion af mineralvand under navnet ”Nyborg Brøndanstalt”. Måske havde ånden fra cykelsportens sundhed og vitalisme sat aftryk på bryggersønnen?

På udstillingen ”Syv fede cykler” på Borgmestergården er Kai E. Jensens guldmedalje fra VM i 1962 udstillet sammen med hans cykelhjelm fra dengang. Desuden kan man se to cykler, der begge har vundet et verdensmesterskab – men med 100 år imellem sig. Nemlig Alex Rasmussens verdensmestercykel fra 2005 og Thorvald Ellegaards cykel fra begyndelsen af det 20. århundrede. Endelig kan man se en mineralvandsflaske fra Nyborg Brøndanstalt – cykelrytteren Gormsens bryggeri.

Kilder: Interview med Lene Jensen. Ib Vagn Hansen: Fra Th. Ellegaard til Palle Lykke. Citater fra Henrik Lund Jensen: Da Kaj E. solgte sit fjernsyn…

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!