YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Nyborgs første cykelfest blev legendarisk

Også i 1888 forstod Nyborg at holde en stor og festlig cykelfest for tusindvis af tilskuere.

Om knap en måned står et festklædt Nyborg klar, når Tour-rytterne suser i mål midt i vores by. Men det er ikke første gang, det sker. For tilbage i 1888 lagde Nyborg rammerne for den hidtil største cykelfest i Danmark. 3.000-4.000 tilskuere mødte op til cykelkunster, sang, dans og fyrværkeri for at fejre cykelsporten i sin spæde barndom.

”Tiden nærmer sig; i over Morgen skal Slaget staa. Saa kommer der mange fremmede hertil for at se Sporten og for at nyde godt af den hele Festlighed, Dagen byder på”. Sådan skrev Nyborg Avis den 5. juli 1888 forud for Dansk Cykle Unions årsfest, der dette år fandt sted i Nyborg. Spændingen var stor. For indtil da havde man i Nyborg ”kun set enkelte saadanne Cyklister ride igjennem Byen”. Nu ventede man på, at mere end 100 cykelryttere fra hele landet skulle komme ”lydløst rullende hertil”.

Paraderidt til Juelsberg

Rytterne blev indkvarteret hos værtsfamilier, og søndag den 8. juli 1888 blev festen skudt i gang med frokost for både  ryttere og værter på Rådhuset. Herefter drog de 110 cykelryttere  i ”Paraderidt” fra Torvet igennem den flagsmykkede by på høje ”væltepetere” og nye ”safety-cykler”.

Kursen for cykelprocessionen var sat mod Juelsberg, hvor den populære kongelige skuespiller Christian Zangenberg underholdt med sang i godsets nyanlagte have. Zangenberg var selv på cykel, mens de nyborgensiske værter fulgte efter i hestevogne. Der var angiveligt endnu ingen nyborgensere, der kunne ”ride på cykel”.

Kunstridt og kvadriller

Om eftermiddagen fortsatte festlighederne i den flagdekorerede og illuminerede Christianslundsskov, hvor man havde bygget et 1000 kvadratalen (394 m2red.) stort bræddegulv. Her skulle præsenteres cykelkunster til levende musik. Stjernen var kunstrytteren Thorvald Rom, der bl.a. cyklede på ”Monocykel” (ethjulet cykel, red.), og som kunne udføre hele ti forskellige former for ”Opspring” på sin cykel. Der blev også kørt i kvadriller og vist kunster med både to og tre ryttere på samme cykel. Endelig blev der spillet ”jeu de cocarde”, som er en leg – oprindeligt til hest – hvor én deltager har en sløjfe på skulderen, som de øvrige skal forsøge at få fat i. Som det fremgår, havde cykelsporten i Danmark endnu ikke fundet sin endelige form.

3.000-4.000 tilskuere overværede præstationerne, og dermed var der hverken stole eller billetter nok til alle, og de fleste fik sig en gratis oplevelse. Klokken 19 var der festmåltid med taler og sange, og aftenen sluttede med ”animeret Bal” (dvs. livlig dans, red.) og fyrværkeri.

Ny sportsgren i Nyborg

I Nyborg Avis var man begejstret: ”Ingen By her hjemme har endnu kunnet fremvise en Cykle-Procession gjennem sine Gader som den, vi saa i Søndags, og ingen Cyklist vil kunne have set Kunstpræsentationer saa glimrende”. På gæsternes vegne takkede cand.jur. Ulf Hansen fra København værterne: ”Den Gjæstfrihed, Nyborg havde udvist, kunde ikke overgaas af nogen anden By”. Ved afrejsen påstod flere gæster endda, at det var ”den bedste Dag, de som Sportsmænd havde oplevet”. Eneste aber dabei, som Nyborg Avis kan notere, var ”et læderet Sted paa Gulvet, hvor Hr. Rom hver Gang tabte Balancen”.

Festen satte sig snart aftryk i Nyborg. Allerede i september samme år indkaldte ro- og gymnastikforeningen til ekstraordinær generalforsamling og besluttede at indlemme også cykelsporten og stifte ”Nyborg Sportsforening”. Vel at mærke uden at hverken fodbold, håndbold eller andre sportsgrene overhovedet var på tale.

På Nyborg Lokalhistoriske Arkiv ligger cykelfestsange også fra cykelfester i 1889, 1891 og 1892. Så festen var åbenbart så god, at den blev gentaget i de efterfølgende år.

På Borgmestergården kan man i udstillingen ”Syv fede cykler” se både en safety-cykle og en væltepeter fra 1880’erne.

Søndag den 10. juli kan man komme med Østfyns Museer og Cyklistforbundet på en cykeltur arrangeret i sporene på cykelfesten i 1888.

Kilder: Nyborg Avis, 4.-10. juli 1888. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!