I oktober kommer Kulturarvsboxen til Nyborg med en udstilling, der stiller skarpt på både glæder og udfordringer ved plast.
Nationalmuseet dokumenterer historisk billedsten på Johannes Larsen Museet
Torsdag den 13. juni havde Johannes Larsen Museet den fornøjelse at byde velkommen til et hold medarbejdere fra Nationalmuseet, som arbejder på det omfattende værk “Danmarks Kirker”. Men hvad bragte dem til museet?
Alhed Warberg, gift med Johannes Larsen, voksede op på gården Erikshåb. Parret blev viet i den nærliggende Hillerslev Kirke, hvor en billedsten med et klassisk romansk motiv af en løve findes. På herregården Gelskov, tæt på Erikshåb og beboet af Warberg-familiens ven Hempel Syberg, lå en lignende billedsten med en løve i en stenbunke. Det er muligt, at denne sten oprindeligt stammer fra Hillerslev Kirke, da der er visse ligheder mellem de to sten.
Da Alhed og Johannes Larsen i 1901 begyndte opførelsen af deres villa på Møllebakken i Kerteminde, fik de lov til at tage billedstenen fra Gelskov med sig. Stenen, som har et motiv af to løver, der ser på hinanden, blev ifølge overleveringen placeret i husets sokkel samme aften, som parrets anden søn blev født. Det var netop denne sten, som Nationalmuseets medarbejdere kom for at fotografere og opmåle. Efter besøget på Johannes Larsen Museet fortsatte de til Hillerslev Kirke.
Danmarks kirker
Arbejdet med “Danmarks Kirker” begyndte i 1933 og fortsætter den dag i dag. Projektet er tilgængeligt både som bog og digitalt. Inden for cirka fem år forventes materialet om alle fynske kirker at være publiceret. Her kan man dykke ned i alt fra bygningshistorie til altertavler, døbefonte, klokker, kalkmalerier og gravminder.
For dem, der ønsker at udforske dette omfattende projekt, kan materialet og information om de enkelte kirker (dog endnu ikke fra Fyn) findes her.
Anlægslov for Nyborg Slot
Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg. Et stort byggeprojekt der har været på tegnebrættet i mange år.
Hvad vikingerne kan lære os om naturen
I øjeblikket er der nye ting i gære på museet i Ladby. Naturen gør nemlig sit indtog på det snart 90-årige museum. Klumme af Troels Malthe Borch.