YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Mød museet til Nyborg Kulturnat

Smag på historiske kager med Kongens Fadebur og oplev historisk modetøj med Nyborg Slots Dragtlaug.

Kongens Fadebur er fra i år blevet en del af Østfyns Museer, og det kommer man blandt andet til at mærke på Kulturnatten den 12. maj. Her sætter museet nemlig fokus på madkultur og madhistorie.

Årets ”kulturkage”, som deles gratis ud til Kulturnattens gæster, serveres nemlig af Kongens Fadebur og består af lækre historiske småkager – nærmere bestemt specier og chocolate chip cookies. Begge småkager har deres oprindelse i 1800-tallet og stammer fra hver deres verdensdel, nemlig hhv. fra Danmark og USA.

I Østfyns Museer bod på Torvet kan man smage historisk ”prossekage”, og deltage i en quiz, hvor man kan være heldig at blive udtrukket som vinder af en gavekurv fra Kongens Fadebur. Prossekagen er bagt af museets nye frivillige madlaug. Hvis alle kagerne har gjort en tørstig, kan man få smagsprøver på øl med historie i Nyborg Museumsforenings bod på Torvet.

Man kan også glæde sig til Nyborg Slots Dragtlaugs prægtige modeshow med historisk tøj, der foregår på Torvet kl. 20. Det plejer at være en festlig begivenhed, hvor der bliver fortalt om de flotte dragter.

Præsentation af Nyborg Før og Nu

Vær med til at fejre udgivelsen af “Nyborg – før og nu 2022” – nr. 25 i rækken. Årsskriftet bliver præsenteret i Rådhusets Kantine kl. 15.30-16.40. (NB! Det er ikke muligt at få udleveret Årsskriftet denne dag). Nyborg Museumsforening byder på en forfriskning og lidt sødt, og to af årsskriftets forfattere vil give et kort indblik i, hvad der gemmer sig i artiklerne.

Kongens Fadebur

Kongens Fadebur er et initiativ under Østfyns Museer, der formidler 800 års tradition for at producere og levere de ypperste råvarer og produkter til kongen på Nyborg Slot. I middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særligt godt for dette. Det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til kongens fadebur. Det betød, at bønder og håndværkere i lenet betalte skat i form af afgrøder og produkter direkte til kongens hof.

De østfynske producenter har dermed en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet og Nyborg Slot. Kongens Fadebur fører traditionen op til det 21. århundrede, og i samarbejde med nutidens østfynske fødevareproducenter skabes produkter og oplevelser med historie og madkultur i fokus.

Nyborg Slots Dragtlaug

Nyborg Slots Dragtlaug har i år kunnet fejre deres 10 års jubilæum. Alt tøjet fra Dragtlaugets hænder er historisk tøj. Syet efter mønstre, materialer og metoder fra middelalderen og renæssancen. Det er takket været Nyborg Slots Dragtlaug, at Nyborg – bl.a. til Danehof – kan forvandle sig selv til en middelalderby.

SE HELE PROGRAMMET FOR NYBORG KULTURNAT

Flere nyheder fra Nyborg Slot

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!