YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Lars Jonsson & Jens Gregersen: To fyrtårne i nordisk fuglekunst

Sommerens særudstilling på Johannes Larsen Museet er et møde mellem to af nordens betydeligste fugle- og naturkunstnere, Lars Jonsson fra Sverige og Jens Gregersen fra Danmark. De to kunstnere har ikke tidligere udstillet som duo, men fra 29. juni kan de opleves sammen i udstillingen ’Lars Jonsson & Jens Gregersen NÆRVÆR’ i Kerteminde.

Et svensk-dansk møde mellem to naturskildrere
Er man interesseret i fuglekunst, eller har man en brændende interesse for naturen, så er man sandsynligvis stødt på Lars Jonsson og Jens Gregersen tidligere. De er begge billedkunstnere, forfattere og ornitologer med talrige soloudstillinger og bogudgivelser bag sig. Jens Gregersen er velkendt i Kerteminde, hvor han med årerne har bygget videre på museets fortælling med både udstillinger og bøger, og for ham er Johannes Larsen Museet det oplagte sted for en fælles udstilling med Lars Jonsson:

”Der er i høj grad samhørighed med museet og hele stemningen her. Det er et perfekt sted, hvis nogen skulle have forståelse for, hvad der foregår inde i os, og det ligger i forlængelse af Johannes Larsens passion, og ja, det lyder måske flot, men vi fører det jo videre på vores egen måde,” siger Jens Gregersen.

Jens Gregersen: Ravne, Uelkal Chukotka. Akvarel, juni 2006. Foto: Privat

Nærværets kunst
Som titlen antyder, så går særudstillingen helt tæt på begrebet nærvær. Det nærvær Lars Jonsson og Jens Gregersen begge oplever, både når de befinder sig i naturen, men også i det skabende, kreative øjeblik når de tegner og maler.

”Jeg tilhørte den generation, der først fik teleskopkikkert, og med kikkerten kunne man opnå det at komme helt tæt på fuglene og se detaljerne på fjerene. Og denne direkte kontakt med fuglene, at sidde og tegne gennem en kikkert, det er stadig utrolig vigtigt for mig for at få nærheden og mærke at fuglene lever. Det er i denne direkte kontakt, at jeg lykkes med at finde nærværet,” fortæller Lars Jonsson.

Jens Gregersen og Lars Jonsson bor i dag på hver sin ø og er så tæt på naturen som muligt – hver eneste dag. Lars Jonsson i Hamra på det sydlige Gotland i Østersøen, og Jens Gregersen på Vorsø i Horsens Fjord. Det kan lyde som et isoleret liv, men som Lars Jonsson siger: ”Man føler sig aldrig ensom ude i naturen”, mens Jens Gregersen formulerer det sådan: ”Tænk, at bo hele sit liv i et fuglereservat med en havørn i baghaven.”

Det er dette nærvær, den oprigtige kærlighed til – og forståelse for – naturen, begge kunstnere formidler så fantastisk i både tekst og billeder, og det mærker man omgående, når man præsenteres for deres værker.

Lars Jonsson: Roen. Ung Svartbag. Akvarel, 2011. Foto: Privat

Skitsebøger, ekspedition til Arktis og kunst skabt på stedet!
Lars Jonsson såvel som Jens Gregersen arbejder med malerier, og som forstudier hertil, skitser. Et hovedtema i særudstillingen omhandler netop kunstnernes arbejdsprocesser, hvor studierne og skitsebøgerne er i centrum. Herudover vil kunstnerne præsentere flere nye værker, skabt til netop denne særudstilling, og med blik for rummene på museet. Jens Gregersen har blandt andet besøgt museet flere gange i løbet af foråret og arbejdet på værker ’on location’, så gæster har kunne følge processen helt tæt. I ugen op til udstillingsåbningen vil begge kunstnere desuden være til stede på museet og arbejde på værker, der også vil kunne opleves på udstillingen.
I 2010 deltog de to kunstnere i samme ekspedition til det østlige Sibirien på sporet af den ultrasjældne skeryle. Det er en vild ekspeditionsberetning, som naturligvis også får en central plads på sommerens udstilling.

Katalog og film
Til ’Lars Jonsson & Jens Gregersen NÆRVÆR’ er der udgivet et katalog med udgangspunkt i kunstnernes skitsebøger. Kataloget kan ses som et supplement til udstillingsrummene, så man med tekst og tegninger kan komme et spadestik dybere i processen med at skabe værkerne. Til udstillingen er der også lavet en portrætfilm, hvor de to kunstnere fortæller om deres liv, rejser, kunsten og ikke mindst passionen for fuglene.

I løbet af sommeren vil det på udvalgte dage være muligt at komme med Jens Gregersen med rundt i særudstillingen, ligesom sommerens børneaktiviteter i museumshaven tager fat i temaer fra udstillingen. Desuden er der planlagt et foredrag med Jens Gregersen i september, hvor han fortæller om sin anmelderroste bog Fugleliv.

’Lars Jonsson & Jens Gregersen NÆRVÆR’ kan ses på Johannes Larsen Museet i perioden 29. juni – 6. oktober 2024.
Fernisering d. 28. juni kl. 16.00.
En særlig tak til fondene der har muliggjort projektet: Aage V. Jensens Naturfond, 15. juni Fonden, Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde, Toyota-Fonden, Knud Højgaards Fond og Poul Johansen Fonden af 1992.

Læs mere om udstillingen
Se åbningstider på Johannes Larsen Museet

Anlægslov for Nyborg Slot

Anlægslov for Nyborg Slot

Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg. Et stort byggeprojekt der har været på tegnebrættet i mange år.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!