På en solbeskinnet sommerdag virker fortidens forestillinger om en hverdag befolket med bjergfolk, ellefolk og nisser uforståelige. Men mon ikke den kommende vinters mørke kan bringe forståelsen tættere på.
Illustrationer sætter fokus på Slagets Dag
For at skabe opmærksomhed omkring Slaget ved Nyborg, bliver der i år udstillet illustrationer med scener fra Karl Gustav krigene (1657-60) rundt om i byen. Illustrationerne er skabt af Henrik Tjørnelund Brandt.
Den 14. november er det Slagets Dag i Nyborg. Denne dag er det 365 år siden, den dansk-allierede hær slog den svenske hær tilbage lige uden for Nyborg. Fonden for Nyborg Fæstning inviterer til en større markering af dagen med, gudstjeneste, kransenedlæggelse, foredrag, salutering og meget mere. Derudover bliver en lille udstilling med illustrationer af scener fra slaget en del af markeringen af Slagets Dag.
Bog på vej
Henrik Tjørnelund Brandt, der står bag illustrationerne, er i gang med en bog om Slaget ved Nyborg i 1659. Det er illustrationer fra den kommende bog, der udstilles forskellige steder i byen op til og under markeringen af Slagets Dag. Henrik har læst engelsk og historie på SDU og er autodidakt illustrator. Han er født på Ærø, men i dag bosat i Odense.
”Min interesse for Slaget ved Nyborg startede for alvor ved årsdagen for slaget i 2009, og jeg har siden fulgt Østfyns Museers arkæologiske arbejde med at undersøge slagmarken. Det var her, jeg fik ideen til et bogprojekt. Jeg tænkte, at jeg kunne lave en ny, samlet fortælling om slaget, hvor jeg kunne kombinere mine interesser, ved at samle den nyeste viden og gøre historien mere levende med illustrationer,” siger Henrik Tjørnelund Brandt.
Overrasket over europæisk interesse for slaget
Det er ikke kun Slaget ved Nyborg, der har fanget Henriks interesse. Han forsker også i alle de omstændigheder, der var med til at befri hele Fyn fra den svenske besættelse. En fortælling hvor adskillige af tidens store feltherrer og personligheder var samlet på Fyn i en kort, dramatisk periode, og hvor to nationer og deres respektive kongers skæbne stod på spil.
”I min research har jeg snakket med historikere fra Holland, Sverige og Polen. Jeg er blevet overrasket over, hvor stor interessen er for slaget i resten af Europa. I Amsterdam er der et boligområde, der hedder Funenpark, opkaldt efter en skanse i byvolden, der var kaldt “Het Funen” efter slaget. Og i Tyskland fortalte den tyske poet Theodor Fontane i 1862, hvordan en af de medvirkende fra Brandenburg, på sin hjemstavn var kendt som ’Fyns erobrer’!”, fortæller Henrik.
Han er stadig i gang med manuskriptet og de sidste illustrationer, så pt er der ikke en endelig udgivelsesdato på bogen om svenskekrigene. Til gengæld kan borgerne i Nyborg få en forsmag på bogværket, når de flotte illustrationer udstilles i forskellige butikker i bymidten.
Svenskekrigsrollespil og foredrag
Slaget ved Nyborg kommer til at fylde meget i Nyborg midt i november. Traditionen tro inviterer Østfyns Museer byens skoler til at deltage i et svenskekrigsrollespil i forbindelse med Slagets Dag. Det foregår på eksercerpladsen og ved voldene i Nyborg i uge 46. I år vil det også være muligt at høre museumsinspektør Nicolai Knudsen og slagmarksforsker Jesper Olsen fortælle om den nyeste forskning i forbindelse med slagmarkstudierne. Det sker på i forbindelse med markeringen på Bastionen den 14. november.
Kunsten at høre kunsten
Hvornår lagde du sidst mærke til lyden, da du sidst besøgte et historisk hus? Og hvordan kan lyd forstærke vores oplevelse af kunstnerhjemmet, og i dette tilfælde kunstnernes atelierer, deres værksteder?
Frokosttallerken inspireret af historisk digt og maleri får et moderne twist
”Nu har jeg det godt. Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.” Sådan skriver Johannes V. Jensen i sit digt ’Ved Frokosten’. Digtet inspirerede Fritz Syberg til maleriet af samme navn, og det værk kan lige nu ses og smages på Johannes Larsen Museet, hvor...