På en solbeskinnet sommerdag virker fortidens forestillinger om en hverdag befolket med bjergfolk, ellefolk og nisser uforståelige. Men mon ikke den kommende vinters mørke kan bringe forståelsen tættere på.
Hvad IT-revolutionen for 500 år siden kan lære os i dag
Klumme af museumsinspektør Troels Malthe Borch til Lokalavisen Nyborg, november 2024.
For præcis 500 år siden udkom den første bibel på dansk. Men det var en milepæl fuld af torne. Christian 2.s danske bibel var nemlig ikke bare fredelig tilgængeliggørelse af fælles religion og kulturarv. Det var et stykke betændt propaganda, der skulle bruges i den detroniserede konges kamp for at genvinde magten.
Reformationen fandt sted i første halvdel af 1500-tallet, der var en tid fuld af debat, strid og magtkritik. Ligesom i dag havde ny informationsteknologi åbnet op for en verden af både oplysning og misinformation, som skabte nye konflikter og skillelinjer på tværs af befolkninger og landegrænser. Det var en tid, hvor bogtrykkerkunst og opdagelsesrejser åbnede døren for en ny og mangfoldig verden. En tid, hvor pavekirken havde mistet sit monopol på sandheden. Ny videnskab, antik kultur, religiøse bevægelser, national bevidsthed og eksotiske smagsoplevelser forandrede verden for altid.
Introduktionen af bogtrykkerkunsten i midten af 1400-talllet satte gang i en proces, hvor viden og ideer blev mangfoldiggjort og tilgængeliggjort i et hidtil uset omfang. En generation af idealistiske humanister oversatte, udgav og udbredte tekst og litteratur. Gennem oplysning og dannelse forventede man at skabe en bedre verden. Men håbet om en mere fredelig verden på den baggrund viste sig ikke at holde stik. Tværtimod. Ligesom med internettet medførte adgangen til bogtrykkerkunsten en bølge af magtkritik og ideologiske skel, der snart udartede i propaganda og misinformation. Alle stod for skud. Pave, kirke, kejsere, konger, sociale klasser og religiøse mindretal.
Den lutherske kirke opstod i første omgang på baggrund af kritik af pavens magt og monopol på troen. Bibelen skulle kunne læses og forstås af alle, og snart blev nye oversættelser af biblen mangfoldiggjort i utallige udgaver og eksemplarer på de europæiske folkesprog, så mange flere kunne læse med. Men den nye informationsteknologi havde også en farlig bagside. Både Luther, pavekirken og mange andre benyttede sig i høj grad af bogtrykkerkunstens muligheder for at skabe propaganda og misinformation.
Vi kan få nye perspektiver på nutidens informationskrise ved at kaste blikket 500 år tilbage i tiden. Også her medførte ny informationsteknologi nemlig såvel sund magtkritik, indsigt og bevidstgørelse, som fake news, propaganda og konflikter. Fortiden kan bruges som et spejl for nutiden. Som bogtrykkerkunsten skabte internettet i første omgang håb om en verden med fri adgang til viden, og et liv i en ”global landsby” i fred og samdrægtighed. Tilgængeliggørelse af viden har skabt ny bevidsthed om tilhørsforhold samt politisk og historisk uretfærdighed. Men det har også medført disinformation, interessebobler, information overload og fake news.
I november sætter minikulturfestivalen Reformationsdage fokus på den konfliktfyldte periode, der ledte op til Reformationen. På Nyborg Bibliotek kan man se nogle af Nyborg ældste bøger udstillet. De kommer fra Nyborg Latinskole, som lå ved Nyborgs kirke fra 1410 og omkring 400 år frem. De bevarede bøger fra skolen er fra tiden efter Reformationen og tæller bl.a. bøger om astronomi, romersk historie og meget andet. Den første bog, der blev trykt i Danmark, blev til på foranledning af Johanniter-ordenen, som også havde til huse i Nyborg. Til Reformationsdage åbner vi munkekælderen under Korsbrødregården og inviterer på en spændende fortælling om baggrunden for dette propagandaskrift.
Blandt de første trykte bøger var samlinger af fabler fra oldtidens Rom og Grækenland. Til Reformationsdage inviterer vi børn og deres voksne til højtlæsning af disse fabler på Nyborg Bibliotek. Fablerne blev genopdaget under renæssancen og er den dag i dag en skattet og levende del af vores kulturarv. På Nyborg Bibliotek vil man også kunne komme helt tæt på en trykpresse, som den så ud i renæssancen – og se den i brug. Og man kan selv skabe bogtrykkerkunst.
Reformationsdage er en minikulturfestival, der sætter fokus på, hvordan nye tanker og ideer forandrer den verden, vi lever i. Se det fulde program for Reformationsdag 2024 – ”Tænk, tryk, tal” her. Ud over det her omtalte byder programmet også på flere foredrag, sang og smagsoplevelser.
Billede:
Ligesom Donald Trump arbejdede Christian 2. på at genvinde magten. Og ligesom Trump og andre, der vil opnå magt, udnyttede Christian 2. mulighederne i samtidens informationsteknologi. Og som Trump udgav han også sin egen bibel. Træsnit af Christian 2. fra 1524. Et tilsvarende træsnit indgik som illustration i Christian 2.s bibel fra samme år. Det Kongelige Bibliotek.
Kunsten at høre kunsten
Hvornår lagde du sidst mærke til lyden, da du sidst besøgte et historisk hus? Og hvordan kan lyd forstærke vores oplevelse af kunstnerhjemmet, og i dette tilfælde kunstnernes atelierer, deres værksteder?
Frokosttallerken inspireret af historisk digt og maleri får et moderne twist
”Nu har jeg det godt. Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.” Sådan skriver Johannes V. Jensen i sit digt ’Ved Frokosten’. Digtet inspirerede Fritz Syberg til maleriet af samme navn, og det værk kan lige nu ses og smages på Johannes Larsen Museet, hvor...