Lige nu kan man læse en ny artikel i Hjemmet om en af vores frivillige, Hanne Haugaard Sørensen. Artiklen sætter fokus på hendes engagement og fortæller historien om, hvordan hun som tidligere stewardesse vendte hjem til Kerteminde og blev en del af museet....

HØSTTID – ruskning og farvning i Borgmestergårdens gårdhave
Der er lagt op til en spændende dag i høstens tegn på Borgmestergården, når der høstes spindehør og farves uldgarn med planter fra haven.
Hørren står med gyldne frøkapsler i Borgmestergårdens have, og det er tid til at høste de ranke hørstængler, som ruskes, dvs. trækkes op med rod og sættes til tørring i hobe (neg).
Torsdag 1. september fra kl. 11 er der derfor ‘høstdag’ på Borgmestergården, men da det kun er ca. 1 m2 hør, der skal høstes, supplerer vi dagens høst med farvning samt lidt godt fra brændekomfuret.
Farvning af uld med planter fra haven
I gårdhaven har vi flere forskellige bede med spændende planter og nytteurter – og herunder også de to farveplanter Skønhedsøje og Japansk Indigo. På høstdagen farver vi uldgarn med netop de to planter, og det kan være en lidt kompliceret, men også meget interessant proces.
“Skønhedsøje farver i en skala fra orange mod rød. Det er de tørrede blomster, der afgiver farven, og de bliver lagt i en gryde med vand og opvarmes sammen med garnet, som man kender det fra traditionel plantefarvning.
Anderledes er det med Japansk Indigo. Her ligger man de friske grønne blade over i vand med isterninger og garn, og så udskiller bladene en isblå farve, der gør ulden lyseblå,” fortæller museumsinspektør Sara Agnete Hanghøj
Farvningen af uldgarnet starter omkring kl. 12.

Havelauget passer på planterne
I Borgmestergårdens have er der flere højbede med urter, blomster og særlige planter som spindehør. Disse planter passes og dyrkes af Borgmestergårdens dygtige Havelaug, der igennem de sidste par år har anlagt højbede med stauder som hør og farveplanter, bede med krydderurter, grønkål og bønner samt bede med fem forskellige slags gammeldags roser.
Det er fantastisk, når råvarer og planter, der er er dyrket på museet, kan bruges i både formidlingen og smagen af historien.
Der er FRI ADGANG til gården og haven, men almindelig entré til selve museet.
Er du interesseret i tekstiler og klæder gennem tiden, så kan du lige nu se udstillingen Alle tiders klæder på Toldboden i Kerteminde (sidste dag søndag d. 28. august)
Mange kreative bud på Nyborgs kongelige historie
Jubilæumskonkurrencen er nu afsluttet, men det varer lidt, inden spændingen kan udløses. Juryen skal nu votere og finde de tre vindere, som bliver udråbt ved et festligt arrangement den 10. juni. I 2025 kan Nyborg fejre 500-års jubilæum som residensstad, og i den...
Nostalgisk tidsrejse for borgere med demens
Med udgangspunkt i Almas Hus i Ørbæk tilbyder Østfyns Museer oplevelser for demente og deres pårørende under demensugen 2025. Som noget helt særligt inviteres der i samarbejde med Danmarks Jernbanemuseum på en historisk busrejse i lokalområdet med veteranbus.