YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Historie og fællesskab i Almas Hus

En bevilling fra Nyborg Kommune skal være med til at levendegøre fortællingen om Almas Hus gennem formidling og udstillinger. Museumsinspektør Ditte Larsen fra Østfyns Museer skal fremadrettet være tovholder på projektet.

Hist hvor vejen slår en bugt, ligger Almas Hus så smukt. Den trelængede bindingsværksejendom er en lille perle i Ørbæk og et centralt omdrejningspunkt i landsbyen. Det charmerende stråtækte hus er også en del af byrumsprojektet omkring Ørbæk å og midtby, idet haven er forbundet til ådalen, hvor der i dag er bygget en træpromenade, hvis formål er at samle byen. Almas Hus er ejet af Nyborg Kommune og gennemgik i 2021-22 en nænsom restaurering.

”Almas Hus er et helt centralt pejlemærke for fortællingen om Ørbæks kulturhistorie, og jeg er glad for, at vi med dette initiativ kan sikre, at lokale, besøgende og fremtidens generationer nu kan høre, se og mærke historien om Ørbæk og Almas hus. Jeg er ikke tvivl om, at Almas Hus vil blive kendt som et smukt eksempel på, hvordan man kan sikre fortællingen om kulturhistorien i lokalområderne,” lyder det fra Anne Dyrhøj, formand for Kultur- og fritidsudvalget i Nyborg Kommune

Hvem var Alma?
Navnet “Almas Hus” henviser til en af de sidste ejere af huset, Alma Hansen, senere Christensen. Hun blev født i 1903 og voksede op på husmandsstedet med sine forældre og otte søskende og overtog det senere sammen med ægtefællen Gustav. Familien var dengang selvforsynende og havde både frugthave, køkkenhave og dyr. Tidligere havde ejendommen også fungeret som både smedje og kro.

”Alma blev enke i 1974, og hun huskes af mange som en gæstfri og venlig enke, der altid havde hjerterum, kiksekage og varm kaffe på kanden. Derfor er det helt i Almas ånd, at hendes hus i dag er åbent for både lokalsamfundet og for turister. På Østfyns Museer glæder vi os over den politiske opbakning til projektet omkring Almas hus, og vi ser frem til at udfolde alle mulighederne for formidling og ikke mindst at skabe liv i det historiske hus i samarbejde med de frivillige,” siger Mette Ladegaard Thøgersen, afdelingsleder Nyborg Slot og Kulturhistorisk afdeling.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Almas Hus i Ørbæk. November 2023. Foto: Østfyns Museer

Et hus der skal bruges
Det er museumsinspektør ved Østfyns Museer, Ditte Larsen, der fremadrettet skal være tovholder på formidlingen omkring Almas Hus. Ditte Larsen har stor erfaring i at arbejde med kulturarv i Nyborg Kommune. Hun har blandt andet har afholdt dialogmøde i alle kommunes sogne i forbindelse med udarbejdelsen af de populære kulturarvsfoldere, og har derfor allerede et indgående kendskab til Ørbæk. På nuværende tidspunkt arbejder Ditte også på kulturarvsmasterplanen for landdistrikterne og centerbyer i kommunen, hvilket er et større værk, der udkommer næste år.

”Jeg glæder mig til at samarbejde med de frivillige om at få indrettet Almas Hus, så det er anvendeligt til de formål, man lokalt har behov for. Det kan være alt fra foredrag, kaffestop for busser eller cykelturister, eller bare et sted hvor man kan samles og nyde rummene og omgivelserne. Samtidig vil vi gennem ny formidling fortælle både husets og områdets særlige historie,” lyder det fra Ditte Larsen.

Topbillede: Ditte Larsen foran Almas Hus i november, 2023. Foto: Østfyns Museer

Flere nyheder fra Østfyns Museer:

Nisser – som vore forfædre kendte dem

Nisser – som vore forfædre kendte dem

På en solbeskinnet sommerdag virker fortidens forestillinger om en hverdag befolket med bjergfolk, ellefolk og nisser uforståelige. Men mon ikke den kommende vinters mørke kan bringe forståelsen tættere på.

Kunsten at høre kunsten

Kunsten at høre kunsten

Hvornår lagde du sidst mærke til lyden, da du sidst besøgte et historisk hus? Og hvordan kan lyd forstærke vores oplevelse af kunstnerhjemmet, og i dette tilfælde kunstnernes atelierer, deres værksteder?

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!