I oktober kommer Kulturarvsboxen til Nyborg med en udstilling, der stiller skarpt på både glæder og udfordringer ved plast.
Gamle ting af plast efterlyses
Østfyns Museer efterspørger gamle ting af plast til ny udstilling om plastens velsignelse og forbandelse. Gerne med alderdomstegn.
Plast er alle steder. Det er blevet nærmest umuligt at klare en dagligdag uden at komme i kontakt med plast. Plast kom ind i hverdagen fra midten af 1800-tallet, og for alvor efter Anden Verdenskrig. Genstande af plast er derfor en både vigtig og betydelig del af vores kulturarv.
I en aktuel vandreudstilling i Kulturarvsboxen fortæller Østfyns Museer, sammen med en række øvrige fynske museer, om de ”velsignelser og forbandelser”, der er forbundet plast. Ikke mindst når den skal bevares for eftertiden!
Til oktober kommer udstillingen til Nyborg, og inden da håber museet at kunne indsamle en række interessante, lokale genstande af plast.
”Vi er ret sikre på, at der hjemme i gemmerne hos borgere i Nyborg og omegn er masser af sjove plastic-genstande. Nogle måske endda med plast-typernes typiske tegn på ælde. Og når de er gemt, er det helt sikkert fordi hver genstand rummer en god historie. Vi håber, at nogle har lyst til at udlåne disse genstande til vores udstilling”, siger Kim Furdal, afdelingsleder for kulturhistorie og Nyborg Slot.
Der er følgende kriterier for genstande til udstillingen: 1) være max 28 cm i bredden – for at kunne være i montrerne, 2) have en god historie, og 3) kan udlånes til museets udstilling i hele oktober måned.
Den gode historie kan være mange ting. F.eks. kan plasticen være en efterligning af et dyrere materiale, fx skildpaddeskjold eller perlemor. Det kan også være et stykke legetøj, som har betydet meget for ejeren. Eller også har genstanden tydelige skader på grund af ælde. Genstandene kan være i både bakelit, cellulose, pvc eller nogle af de mange andre plast-arter, som man har udnyttet gennem tiden.
Udstillingen ”Plast – velsignelse eller forbandelse” er den sidste i udstillingsrækken ”Fortiden i Fremtiden”, et projekt med fem vandreudstillinger, som viser værdien af at kombinere naturvidenskab og historie. Udstillingen er lavet i et samarbejde mellem Bevaringscenter Fyn, Museum Sydfyn, Marstal Søfartsmuseum, Øhavsmuseet Faaborg, Østfyns Museer og Langelands Museum.
Udstillingen åbner den 8. oktober i Kulturarvsboxen, der får plads på P-pladsen ved Sinatur Hotel Storebælt. Udstillingen kan ses frem til og med den 27. oktober.
Genstande til udstillingen kan indleveres til Østfyns Museer på Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg på hverdage 10-16 til og med den 27. september.
Billedtekst: Dukke af PVC, der er nedbrudt af ælde. Foto: Bevaringscenter Fyn.
Læs mere om Kulturarvsboxen
Anlægslov for Nyborg Slot
Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg. Et stort byggeprojekt der har været på tegnebrættet i mange år.
Hvad vikingerne kan lære os om naturen
I øjeblikket er der nye ting i gære på museet i Ladby. Naturen gør nemlig sit indtog på det snart 90-årige museum. Klumme af Troels Malthe Borch.