Serien ‘Danefæ’ optages blandt andet på Vikingemuseet Ladby, og handlingen udspiller sig i høj grad i og omkring Kerteminde.
Frivillige brodøser væver fortiden ind i nutiden
Efter næsten tre års dedikeret arbejde af museets frivillige brodøser kan Johannes Larsen Museet nu med glæde præsentere en smuk kopi af den originale broderede dug fra Johannes og Alhed Larsens hjem. Denne dug, der nu ligger på det runde bord i atelieret, er et smukt eksempel på, hvordan kulturarven kan væves ind i nutiden gennem kærlighed til kunsten, håndværket og traditionerne.
Den nybroderede dug er resultatet af næsten tre års omhyggeligt arbejde af de frivillige brodøser, Inge Svensmark og Karin Rasmussen. Hver uge har de to kvinder arbejdet i to timer på museet, hvor nål og tråd har været deres redskaber, og det valkede uldstof deres lærred. Deres flid og engagement har resulteret i en dug, der ikke blot er en dekoration, men en kunstnerisk hyldest til fortiden.
Dugens design er en smuk sammensætning af farver og mønstre. Den er broderet med uldgarn på valket (let filtet) uldstof, hvilket giver den en unik tekstur og dybde. De anvendte farver – levende røde, blå og grønne nuancer – skaber et iøjnefaldende mønster, der komplementerer atelierets atmosfære og fortæller sin egen historie. Hver del af mønsteret er omhyggeligt udført, hvilket gør, at dugen fremstår som et selvstændigt værk.
Frivilliges indsats sikrer bevaring af originale genstande
I museer og kulturinstitutioner verden over er det vigtigt at passe godt på de originale genstande. ”Konservatorer opfordrer ofte til at lave kopier af værdifulde og skrøbelige originaler, så de kan bevares for fremtidige generationer. Ved at lave nøjagtige kopier kan man minimere håndteringen af de originale genstande og dermed reducere risikoen for skader”, fortæller Malene Linell Ipsen, frivillig og tidligere museumsinspektør på Johannes Larsen Museet.
Denne praksis hjælper med at beskytte de originale genstande, mens kopierne kan udstilles og bruges til formidling, undervisning og forskning. Det er en god måde at bevare kulturarven og gøre den mere tilgængelig for offentligheden på. ”Her spiller frivillige en vigtig rolle. Deres indsats gør det muligt at skabe disse kopier, og deres engagement og håndværk er uvurderligt for museet”, udtaler Lis Engelbreth, event- og frivilligkoordinator på Johannes Larsen Museet.
Oplev brodøserne på museet
Museet har to hold af brodøser, der arbejder på forskellige projekter. Det første hold broderer om tirsdagen fra kl. 10-12, og det andet hold mødes om onsdagen fra kl. 10-12. Gæsterne kan opleve dem brodere i Samlingen og få et indblik i det omfattende håndværk, der går ind i at skabe disse smukke kopier.
3 fyraftensforedrag i Nyborg
Hør mere om kogestensgruber, humanisme i renæssancen og hvad udgravninger fortæller om Nyborgs bys ældste historie.
Nærværets naturkunst på svensk og dansk
Klumme til Kerteminde Ugeavis om udstillingen Nærvær med Jens Gregersen og Lars Jonsson.