YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Fra høst til rokken – hørdag på Borgmestergården

I sensommeren blev der høstet spindehør i haven på Borgmestergården. Nu skal hørren igennem de sidste processer for at være klar til spinding på rokken.

Billede: Spindehør høstet på Borgmestergården i 2022. Foto: Østfyns Museer

” Lul – lul! rokken går, støt i moders stue,” sådan lyder det i Jeppe Aakjærs tekst fra Spurven sidder stumt bag kvist (1910), og måske var det netop hør, der blev spundet i den folkekære sang fra Højskole sangbogen.

Uanset, så er det en længere proces, fra planten bliver høstet, til den er klar til rokken, og det er netop denne proces, du kan høre mere om lørdag d. 18. marts i Nyborg. Her inviterer Kerteminde og Nyborg Husflid i samarbejde med Østfyns Museer til en spændende dag med forarbejdning af spindehør.

Det hele kommer til at foregå på Borgmestergården med hør fra Borgmestergårdens egen have. Museets urtehave-gruppe dyrkede nemlig i 2022 1 m2 spindehør, som stod smukt sommeren over med sine blå blomster, indtil den fuldmodne hør blev høstet og rusket – og senere knevlet og rødnet.

Alle er velkommen til at overvære og deltage i resten af processen fra brydning, skætning og hegling af hørren til spinding på rokken. Det er gratis at se med, og det vil være muligt at købe lidt til ganen i løbet af dagen fra Borgmestergårdens eget køkken.

Urtehave-gruppe passer på planterne

I Borgmestergårdens have er der flere højbede med urter, blomster og særlige planter som spindehør. Disse planter passes og dyrkes af Borgmestergårdens dygtige havelaug, der igennem de sidste år har anlagt højbede med stauder som hør og farveplanter, bede med krydderurter, grønkål og bønner samt bede med fem forskellige slags gammeldags roser.

Det er fantastisk, når råvarer og planter, der er er dyrket på museet, kan bruges i både formidlingen og smagen af historien.

Læs mere om Borgmestergården
Læs mere om Urtehave-gruppen

Praktisk info:

Tid: Lørdag 18. marts 2023 kl. 13
Sted: Borgmestergården, Slotsgade 11, 5800 Nyborg.
Pris: Gratis
Cafe: Der kan købes kaffe/te og hjemmebagte hørfrøboller.
Tilmelding: til Sara Hanghøj på sah@ostfynsmuseer.dk eller tlf. 22353345

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!