YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Foredrag med druk, sang og latter

Mens julemarkederne foldede sig ud på Torvet og Borgmestergården, genlød Tinghuset af druk, sang og latter. Her kundgjorde en arkæolog, en sangerinde og en historiker publikum om julens krasse oprindelse til den udsolgte foredragsrække ”Fråds, fromt og frækt”.

”I middelalderen var julen slet ikke for børn”, kunne historiker Kåre Johannessen oplyse om til sit foredrag om julens ”frække” sider. I middelalderens og renæssancens julestuer fejrede man nemlig den mørke tid med frivole og sjofle julelege. Lige som julens brunkager, der blandt sine ingredienser tæller temmelig krasse sager såsom ingefær, nelliker og potaske, er vore dages hyggelige jul skabt gennem et miks af markante traditioner for såvel umådeholdent frådseri, streng fromhed og grænseløs grams.

Jul er da noget man drikker?

Heller ikke i vikingetiden var julen for børn, og faktisk heller ikke for kvinder, kunne arkæolog og museumsinspektør Ane Jepsen fortælle om i sit foredrag ”Fråds”, der handlede om vikingernes jul. I vikingetiden var julen noget, man drak, og det var en decideret mandig foreteelse af fejre jul. Mens kvinder og børn sad inden for om bålstedet med tæpper og puder, drog rigtige mænd ud for at ”drikke jul” og udstede ”brageskåle” for drikkegildets vært – typisk egnens stormand. Med sig fra Vikingemuseet Ladby havde Ane Jepsen bragt både øl og mjød, som publikum til stor fornøjelse fik lov at smage.

Fødderne i gulvet og ret ryggen

Femhundrede år efter vikingetiden var julen grundlæggende forandret, og med Reformationen kom salmer og fællessang til at spille en stor rolle i julefejringen, hvor hele familien skulle være – og synge! – med. Således også til sangerinden Lise Bech Bendix foredrag ”Fromt”, hvor hun indledte med at beordre publikum til at sætte begge fødder i gulvet og rette ryggene i stolene. For nu skulle der synges ordentligt med! Englelyden tog Lise Bech Bendix og Nyborg Kirkes Pigekor sig af, mens publikum i udvalgte sange fik til opgave at agere orkester og holde en grundlæggende rytme og bastone. I andre sange fik publikum lov blot at nyde den smukke sang fra Bendix og det dygtige, lokale pigekor.

Røde kinder og latter

Til foredraget ”Frækt” bad Kaare Johannessen trods alt ikke publikum om at lege med på fortidens frække julelege. Men med sine mange sjove historier og perspektiver på historien høstede han til gengæld masser af latter – og røde kinder – fra det medlevende publikum.

”Fråds, fromt og frækt” udgjorde 2022-udgaven af ”Reformationsdage”, som er blevet afholdt i Nyborg siden Reformationsåret i 2017. Arrangementerne, der løb af stablen den 2., 3. og 4. december, var støttet af Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune.

Anlægslov for Nyborg Slot

Anlægslov for Nyborg Slot

Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg. Et stort byggeprojekt der har været på tegnebrættet i mange år.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!