Klumme af museumsinspektør Troels Malthe Borch til Lokalavisen Nyborg, november 2024.
Fascinerende mekanik i syv etager
Foto: Erling Lundemann
Kom helt tæt på fascinerende møllemekanik i syv etager, når historiker Troels Jeppesen fra Realdania By & Byg Klubben og museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen fra Østfyns Museer viser rundt i den 160 år gamle Dyrehave Mølle i Nyborg. I 2018 blev møllen købt af Realdania By & Byg og restaureret fra top til tå.
Der er noget fascinerende ved en mølle og al dens mekanik. Det er imponerende at se, hvordan de mange små og store hjul griber ind i hinanden og starter en kædereaktion af processer. Det kribler næsten i fingrene for at finde ud af, hvordan det hele er sat sammen – ligesom at skille et mekanisk vækkeur ad og se, hvad der gemmer sig indeni – om end det hele foregår i en helt anden størrelsesorden.
Lige præcis dén fascination kan mange af de gæster, som gennem årene har besøgt den historiske Dyrehave Mølle i Nyborg, nikke genkende til.
Når portene til den gamle mølle åbnes, og opstigningen i den 25 meter høje møllekrop begynder, så stiger fascinationen tilsvarende. Undervejs passeres syv indvendige lofter, indrettet med tandhjul, kranse, aksler, valser, kædetræk, hejseværk osv., og på selve galleriet – den tre meter brede balkon, som snor sig rundt om møllekroppen i anden sals højde – står de besøgende nærmest ansigt til ansigt med de gigantiske møllevinger, der har et vingefang på ca. 20 meter
Helt til tops
Onsdag den 10. maj er der mulighed for at komme helt til tops i møllen og mærke fascinationen, når historiker Troels Jeppesen fra Realdania By & Byg Klubben og museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen fra Østfyns Museer viser rundt. Undervejs fortæller de om de historier, som knytter sig til møllen – fra den blev opført i 1858 som en driftig produktionsbygning, til den i 2018 blev købt af Realdania By & Byg og til i dag, hvor den er omdrejningspunkt for oplevelser og formidling.
Da Realdania By & Byg købte Dyrehave Mølle var hensigten ikke alene at restaurere og bevare; hensigten var i lige så høj grad at drifte: At sætte alt mekanikken i gang, så vingerne atter kunne dreje, og der igen kunne males korn i de gamle kværne. Lige så vigtig var det, at møllen og de omkringliggende bygninger blev istandsat på en måde, så de stadig fremstår som et helstøbt kulturmiljø, der samlet kan bidrage til fortællingen om en teknologi og en industri, der i et landbrugsland som Danmark har været af afgørende betydning.
En af verdens ældste industrier
– Møllen i sig selv er et fascinerende bygningsværk, der fortæller om en af verdens ældste industrier: mølleriet. Men sammen med de øvrige bygninger – stuehuset, garagen, magasinbygningen og den gamle have – folder sig endnu flere historier ud. Her er både landbrugshistorie, industrihistorie, bygningshistorie, kulturhistorie, restaureringshistorie osv., siger Troels Jeppesen fra Realdania By & Byg Klubben.
I dag er det hele restaureret og fremtidssikret. Mekanikken fungerer, vingerne kan igen dreje og male korn, og i det tidligere stuehus og i garagen er der indrettet moderne boliger – alt sammen med respekt for de forskellige bygningers historie.
– Dyrehave Mølle er et godt eksempel på, at oplevelsen af en bygning ikke alene handler om byggematerialer og byggeskikke og stilarter. En bygning er også et billede på, hvordan vi har levet gennem tiderne. De historiske huse er håndgribelige levn, som viser udviklingen af det danske samfund, og som fortæller om det liv, der er blevet levet i og uden for bygningerne, siger Troels Jeppesen.
For alle generationer
I Dyrehave Mølle er fortællingerne tilmed meget mærkbare, og med den gamle møllemekanik bragt til live kan der nu igen males mel af korn fra de omkringliggende marker.
Det sidste glæder også museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen fra Østfyns Museer. Det er nemlig Østfyns Museer, der driver Dyrehave Mølle og som løbende afholder aktiviteter og arrangementer i og omkring møllen.
– Dyrehave Mølle udgør en perfekt historisk og velfungerende ramme om de aktiviteter, vi gerne vil sætte i gang i tæt samarbejde med de næsten 25 frivillige, der er knyttet til møllen. Vi har drevet møllen nogle måneder nu, og det har været en stor succes. Vi er i høj grad blevet bekræftet i, at møllen kan noget i forhold til at formidle kulturhistorie, binde generationer sammen og sætte fokus på lokale fødevarer, siger Mette Ladegaard Thøgersen.
***
FAKTA
Realdania By & Byg
Siden 2003 år har Realdania By & Byg opbygget en samling på godt 60 ejendomme. Hver især fortæller ejendommene en historie om skiftende tider, byggeskikke, traditioner og stilretninger. Tilsammen er ejendommene med til at vise dansk bygningskultur gennem 500 år – fra middelalder til modernisme – og lige så vigtigt: Hver især er med til at fremme og formidle en levende bygningskultur. Realdania By & Byg er et datterselskab af foreningen Realdania. www.realdaniabyogbyg.dk
Realdania By & Byg Klubben
Med Realdania By & Bygs Klubben er det muligt at følge Realdania By & Bygs arbejde og komme tæt på historiske huse, nybyggeri og nye bydele. Realdania By & Byg Klubben åbner døre til dele af dansk arkitektur- og bygningsarv, der normalt ikke er adgang til. Klubben afholder cirka 80 arrangementer om året.
www.realdaniabyogbygklubben.dk
Østfyns Museer
Østfyns Museer er et statsanerkendt museum med Nyborg og Kerteminde kommuner som ansvarsområde. Museets fyrtårne er Johannes Larsen Museet, Vikingemuseet Ladby og Nyborg Slot (midlertidig lukket) samt seks mindre besøgssteder, herunder Dyrehave Mølle, som museet har drevet siden 1. januar 2023. Østfyns Museer har i alt ca. 125.000 gæster om året.
Dyrehave Mølle
Dyrehave Mølle er beliggende i udkanten af den tidligere kongelige Dyrehave, som tilhørte kongeslottet i Nyborg. Placeret på byens højeste sted er møllen fra 1858 ét af byens vartegn. Møllen med magasin, garager, stuehus og have står velbevaret som ét samlet kulturmiljø, der fortæller historien om en livsvigtig industri og dens bygninger.
Møllen er opført som en hollandsk gallerimølle og er lidt usædvanligt indrettet med hele syv lofter. Galleriet er det udvendige gangareal i træ, hvorfra mølleren kunne betjene vingerne, og som gjorde det muligt at bygge møllen højere. Hele mølleværket står komplet bevaret tillige med en mængde inventar og redskaber, som alt sammen fortæller historien om livet på møllen.
Oprindeligt blev møllen betjent ved håndkraft, både når vingerne skulle drejes op mod vinden, og når der skulle monteres sejl. Arbejdet var hårdt og krævede mange folk. For at lette dagligdagen og sikre større udbytte blev møllens teknologi forbedret med nye opfindelser, som løbende blev implementeret frem til tiden omkring 2. verdenskrig. Herefter gik udviklingen fuldstændig i stå, og blot 20 år senere i 1959 fredede myndighederne møllen.
Udover selve møllen indeholder ejendommen også et stuehus, en garagebygning samt et magasin, som er bygget sammen med møllen. Alle bygninger er løbende blevet om- og tilbygget. Stuehuset har altid været opdelt i lejligheder og været hjem for flere familier foruden møllerens. Garagebygningen har gennem tiden indeholdt både bageovn, viktualierum, hønsehus, dueslag, lokummer samt indtil flere kamre til møllersvende. Den store grund med pryd- og køkkenhave og frugttræer har altid været en vigtig del af ejendommen og ydet sit til husholdningerne.
Realdania By & Byg købte Dyrehave Mølle i 2018 for at sikre en bygningstype, som i dag har udspillet sin rolle, men som engang prægede hver en by og egn. Selve møllen blev restaureret, så vingerne igen kan dreje, og stuehuset blev bragt tilbage til et udseende tæt på det oprindelige med tegltag og dannebrogsvinduer og malet i samme gule farve, som det formentlig har haft oprindeligt. Husets indre blev moderniseret fra kælder til kvist og indrettet som et dobbelthus med to lejligheder.
Garagebygningen blev indvendigt omdannet til et dobbelthus for to familier, men har udvendigt i store træk bibeholdt et udseende, der afspejler bygningens historie med det gamle murværk og åbninger til de store garageporte. Den toetagers magasinbygning – der er bygget sammen med møllen – har bevaret sit rå udtryk, men fået tilført moderne faciliteter som kontor, tekøkken og toiletter.
Kilde: Realdania By og Byg
Nyerhvervet værk i særudstillingen Fritz Syberg. Livet vil!
Den nyåbnede særudstilling Fritz Syberg. Livet vil! på Johannes Larsen Museet har netop fået et vigtigt nyt værk. Maleriet Udsigt fra Pilegården. Kerteminde fra 1933 er blevet erhvervet til museet med støtte fra Amanda Fonden og indgår nu som en væsentlig del af...
Julestemning i Høkeren – tradition, nostalgi og ægte julehygge i Kerteminde
Fredag den 15. november åbner Høkeren atter op for en stemningsfuld julesæson, hvor kertemindere og byens gæster kan opleve traditionel jul, nostalgi og historisk atmosfære. I år byder Høkeren alle velkommen til en helt særlig juleoplevelse, der vækker minder om gamle...