YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

En af Nyborgs mest populære julekugler vender tilbage i 2022

Julekuglen fra 2018 med motiv af Borgmestergården har været udsolgt de senere år. Men til jul bliver det atter muligt at få fat i den dekorative kugle med den smukke, gamle købmandsgård.

”Vi har haft flere forespørgsler på Borgmestergårds-kuglen, siden den blev udsolgt, og vi er derfor meget glade for, at den populære julekugle vender tilbage i 2022. Borgmestergården har en helt særlig plads hos mange af byens borgere, og det glæder os, at den ikoniske købmandsgård nu kan pynte flere hjem og juletræer i Nyborg,” lyder det fra Mette Ladegaard Thøgersen, leder af Nyborg Slot og Kulturhistorisk Afdeling ved Østfyns Museer.

Motivet er derfor velkendt. Det gengiver Borgmestergårdens flotte bindingsværksfacade i let snevejr. På trappen foran hoveddøren står Jakob og Johanne, børn af Borgmester Mads Lerche, og vinker julen indenfor.

Hver kugle er et lille kunstværk
Nyborgs julekugler er håndmalede, og hver kugle er derfor unik. De dygtige kinesiske håndværkere har en særlig uddannelse i miniaturemalerier, og de maler kuglerne indefra med vinklede pensler. Det er en langsom og teknisk svær proces, men det er den eneste måde, hvorpå man kan opnå den helt glatte overflade på kuglen.

Der bliver brugt forskellige teknikker alt efter motiv, og netop i kuglen med Borgmestergården er motivet tegnet først med sorte korrekturstreger, og så er farverne lagt ind efterfølgende.

Borgmestergården og julen
Borgmestergården blev anlagt i 1601 af Borgmester og storkøbmand Mads Lerche (ca. 1560-1608). Den gamle bygning er restaureret og istandsat af flere omgange, og er i dag et levende kulturhistorisk museum og et vartegn i Nyborg. Borgmestergården er også en afgørende del af levendegørelsen af historien og hele byrummet omkring Nyborg Slot, som er et enestående eksempel på en planlagt konge- og residensby.

Ved juletid har Borgmestergården en af sine højtidsstunder. Her er den hyggelige bindingsværksgård pyntet smukt op og emmer af god julestemning. Borgmestergården genåbner til julen den 25. november.

Læs også Jul og Kunsthåndværk på Borgmestergården

Her kan du købe kuglen
Julekuglen koster 140 kr. og kan købes på Borgmestersgården samt hos Osteboden Fru Hansen fra d. 25. november. Det er også stadig muligt at købe julekugler fra tidligere år i butikken på Borgmestergården (nogle årgange er dog desværre udsolgt).

Fordi julekuglen med Borgmestergården er et særligt genoptryk, vil der ikke fremgå årstal i bunden af kuglen, og teksten vil være ændret fra ’Jul i den Gamle Kongeby’ til ’Borgmestergården Nyborg’.

Julekuglen er designet af Østfyns Museers grafiske designer Louise Harbo Bendixen.

Julekuglen med motiv af Borgmestergården. Foto: Østfyns Museer

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!