YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Dyrehave Mølle og Kongens Fadebur bliver en del af Østfyns Museer

Billede: Dyrehave Mølle. Foto: Erling Lundemann

Fra 1. januar 2023 bliver Dyrehave Mølle og Kongens Fadebur overdraget til Østfyns Museer, og det bliver imødeset med glæde fra museet, der ser frem til arbejde med møllehistorie og formidle historie med smag.

”Vi anser både Dyrehave Mølle og Kongens Fadebur for meget store ressourcer i den historiske fortælling i og omkring Nyborg Slot, by og opland. Med Dyrehave Mølle får Østfyns Museer endnu en formidlingsplatform i Nyborg, som giver mulighed for nye og spændende formidlingstiltag til mange forskellige målgrupper,” lyder det fra Mette Ladegaard Thøgersen, leder af Nyborg Slot og kulturhistorisk afdeling.

Også Peter Wagner Mollerup, der er formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune, er positiv over for de muligheder, den nye konstellation kan kaste af sig:

”Kongens Fadebur og Dyrehave Mølle har tilsammen et stort potentiale som turist- og oplevelsesprodukter, og det potentiale kan blive endnu mere udfoldet, når det forankres i Østfyns Museer. Vi er ikke i tvivl om, at fødevarebrandet og møllen i samspil med museets andre produkter kan bidrage meget positivt til den eksisterende kulturhistoriske fortælling samt turismen og erhvervslivet i Nyborg, derfor vil vi også gerne give vores opbakning til dette og bidrage økonomisk.”

Dyrehave Mølle indgår i Realdania By & Bygs samling af historiske ejendomme, og siden 2021 har Kongens Fadebur haft hovedsæde på møllen – et lejemål der nu afsluttes og overtages af Østfyns Museer.

”Den fredede Dyrehave Mølle fra 1858 er med sine syv lofter en af de højeste hollandske møller i Danmark og et af Nyborgs vartegn. Møllen ligger i et helt unikt og enestående kulturmiljø. Jeg er derfor meget glad for, at museet med opbakning fra Nyborg Kommune har været indstillet på at overtage lejemålet fra Kongens Fadebur, så offentligheden fortsat kan besøge den helt unikke mølle og det enestående kulturmiljø” udtaler Peter Cederfeld, administrerende direktør i Realdania By & Byg.

Kongens Fadebur bygger bro til middelalderen

Fødevarehistorien i Nyborgs gamle kongelige len er en del af fortællingen om Nyborg, og nu bliver Kongens Fadebur forankret i Østfyns Museer. Her har Kongens Fadebur længe været tænkt ind i både formidling, events og café, når Nyborg Slot genåbner, og formålet er fortsat at styrke netværket af producenter, der udvikler produkter med afsæt i egnens historie og skaber fødevareoplevelser ud fra historien om Nyborg Slot og by som centrum for kongemagten i middelalderen.

Aktuelt er konsulentfirmaet Seismonaut i gang med at udarbejde en rapport med anbefalinger til, hvordan fødevarehistorien kan bringes endnu mere i spil i den nye konstruktion. Også VisitNyborg bidrager til den del af arbejdet.

Dyrebar frivillighed

Til både Dyrehave Mølle og Kongens Fadebur er der tilknyttet flere frivilliggrupper, og Østfyns Museer ønsker at fortsætte det stærke samarbejde med de frivillige.

”På museet har vi et stort korps af frivillige, som er fuldstændig uundværlige for vores daglige drift og store events. Med de frivillige fra Dyrehave Mølle kan der skabes synergi med vores møllelaug i Kerteminde og havelaugene på Johannes Larsen Museet og Borgmestergården. På den måde kan vi skabe et aktivt og levende miljø omkring møllen til glæde for besøgende og som ressource i formidlingen,” slutter Mette Ladegaard Thøgersen.

Fakta

  • Kongens Fadebur og Dyrehave Mølle er støttet af Økonomiudvalget og Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune.
  • Kongens Fadebur blev oprettet som projekt i 2013 under Østfyns Museer. Siden 2019 har det været en selvejende institution. Pr. 1. januar 2023 bliver Kongens Fadebur igen en del af Østfyns Museer.
    Se nærmere om Kongens Fadebur på www.kongensfadebur.dk
  • Dyrehave Mølle blev købt 2018 og siden nænsomt restaureret af Realdania By & Byg. Se mere om istandsættelsen af møllemiljøet her: https://realdania.dk/projekter/dyrehave-mølle
  • Østfyns Museer ejer i forvejen Svanemøllen ved Johannes Larsen Museet i Kerteminde og har i mange år arbejdet med møllehistorien – senest med en bog om Svanemøllen, der udkom i september 2022.
Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!