YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Danehof er en demensvenlig festival

Den første weekend i juli bliver historien levende, når der atter er Danehof i Nyborg. Det er som altid med ridderturneringer, underholdning, musik og sjov og masser af god mad – og for andet år i træk bliver den store middelalderfestival også demensvenlig.

Efter et godt forløb til sidste års Danehof i Nyborg med fokus på borgere med demens, udbydes der igen i år et særligt forløb målrettet borgere med demens og deres pårørende. Det sker fredag den 5. juli på Tinghuset i Nyborg og på voldene rundt om slottet.

”Vi vil gerne give borgere med demens muligheden for at opleve Danehof i Nyborg, så de også kan komme tæt på middelalderen, uden at det bliver i et stort forstyrrende element. Vi trække derfor essensen af Danehof ind i mere rolige rammer, så disse borgere kan få en god og positiv oplevelse sammen med deres nære,” fortæller museumsinspektør Nicolai Knudsen fra Østfyns Museer.

Forløbet introducerer borgerne til, hvad Danehof middelalderfestival er, og de vil kunne se og føle på nogle af de genstande og klæder, som senere kan opleves i byen. Undervejs vil der også være lidt musik og smagsprøver. Efterfølgende går turen til Nyborg Vold, hvor nogle af Danehofs dygtige frivillige står klar til at fortælle om festivalen. Hvert forløb varer ca. en halv time, og det er gratis at være med.

”Vi er meget glade for, at der allerede nu er stor efterspørgsel efter pladser. Det viser, at der virkelig er en interesse for demensvenlige kulturoplevelser med fokus på ro og tryghed samt struktur og sanser,” lyder det fra Nicolai Knudsen, der står for det demensvenlige forløb.

Museumsinspektør Nicolai Knudsen. Foto: Østfyns Museer

Om Danehof
Ordet Danehof har en magisk klang over sig. Et sus af middelalder, magtfulde forsamlinger, forfatningsvedtagelse, lovgivning og højesteretsdomme over kongemordere. At holde Danehof i Nyborg bygger på en 800 år gammel tradition. Fra midten af 1200-tallet mødtes det danske parlament på Nyborg Slot til det, der fra 1300-tallet blev kaldt “Danehof”.

Adskillige vigtige begivenheder fandt sted ved Danehoffet i Nyborg: Valg af tronarvinger, vedtagelse af håndfæstninger, domme over kongemordere og meget mere, der har betydning for, hvordan Danmark ser ud i dag.

Nu bliver Torvet i Nyborg atter omdrejningspunkt for den store, historiske middelalderfestival, der løber af stablen 5. -7. juli 2024. Danehof er en spændende oplevelse for hele familien. Der er mad og aktiviteter for store og små, og det bedste af det hele er – at det er gratis at besøge festivalen.

Facts om Danehof

  • At holde Danehof i Nyborg bygger på en 800 år gammel tradition. Fra midten af 1200-tallet mødtes det danske parlament på Nyborg Slot til det, der fra 1300-tallet blev kaldt “Danehof”.
  • Første Danehoffestival i moderne tid var i 2010
  • Hvert år vælges en konge eller dronning fra kongerækken til at være den gennemgående figur i fortællingen/ repræsentere festivalen. I år er det Christian 2.
  • Et centralt indslag er det store optog gennem byen, hvor aktører i flotte middelalderdragter for alvor sætter gang i middelalderstemningen.
  • Det samlede antal aktører ligger på ca. 275-280 historiske underholdere, bodholdere og aktører.
  • Det er gratis at komme til Danehof, men man kan altid betale vælge at betale markedsskat og dermed støtte festivalen
  • Højdepunktet er de flotte ridderturneringer på Torvet. De bliver afholdt lige der, hvor Christian 3. i sin tid anlagde sin kongelige turneringsplads
  • Danehof arrangeres i samarbejde mellem Nyborg Kommune, Visit Nyborg og Østfyns Museer.

Danehof program
Demensvenlig Kultur

Billede øverst: Nyborg Slot under Danehof. Foto: Ard Jongsma.

Endnu en nominering til Vikingemuseet Ladby

Endnu en nominering til Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er nomineret til Danmarks Bedste Museer 2024. Du kan sende en stemme museets vej, ved at sende en sms til nummeret nedenfor. Afstemningen slutter den 28. november.

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

I 2025 kan Nyborg fejrer 500 års jubilæum som residensstad. I den forbindelse udskriver Østfyns Museer en konkurrence for skoleklasser i Nyborg og Kerteminde Kommuner. Der er store pengepræmier på højkant til de tre bedst placerede – en pris fra Fonden...

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!