YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Åbent Hus med genstande fra slagmarken

Kanonkugler, granater og en særlig medalje – på Slagets Dag kan du opleve flere genstande fra svenskekrigene, når vi holder Åbent Hus på Tinghuset.

Den 14. november er det Slagets Dag i Nyborg. Her stilles der skarpt på det betydningsfulde slag i 1659, hvor danskerne ved hjælp af stærke allierede vandt over svenskerne i slaget ved Nyborg. I den forbindelse har vi været en tur på magasinerne efter genstande fra svenskekrigene, hvoraf flere er fundet på slagmarken uden for Nyborg.

Alle der har interesse i slaget og historien kan komme forbi Tinghuset mandag d. 14. november kl. 14-17 og opleve de særlige genstande på nært hold.

Skolebørn skal genskabe slaget
Slagets Dag falder også sammen med den uge, hvor vi iscenesætter et svenskekrigs-rollespil med skoler fra Nyborg Kommune. Der har været stor interesse for rollespillet, og alle pladser blev hurtigt taget. I fire dage skal børnene tænke i strategi, placering og krudt og kugler på voldanlægget omkring Nyborg Slot, for at få en fornemmelse af, hvad sådan et slag har betydet – både for soldaterne og lokalområdet.

Der er indkøbt særlige kostumer og rekvisitter til rollespillet for at give børnene den bedst mulige oplevelse. Svenskekrigs-rollespillet er støttet af Kultur- og Fritidsudvalget i Nyborg Kommune.

Slaget ved Nyborg i 1659

I 1659 var Danmark besat af Sverige, men efter den fejlslagne storm på København trak svenske Karl Gustav 10. store dele af sin hær til Fyn for at få et pusterum. Det afgørende slag kom derfor til at stå på Fyn.
Den dansk-allierede hær nåede d. 14. november 1659 Nyborg, og tog opstilling uden for den besatte by.

Slaget fandt sted mellem Hjulby Sø og godset Juelsberg, hvor hovedvej og motorvej i dag skærer sig gennem landskabet. Svenskerne trak sig tilbage efter at have tabt slaget, og om morgenen d. 15. november begyndte den dansk-hollandske flåde et bombardement af Nyborg. Bombardementet fik den svenske hær til at kapitulere betingelsesløst, og det menes, at 3.000 svenskere overgav sig.
Danskerne trak sig sejrrigt ud af slaget.

Vil du vide mere om vores slagmarkstudier og Slaget ved Nyborg – klik her

Billede: Granater fundet på slagmarken. Foto: Østfyns Museer

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!