YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

90-års jubilæum for fund af Ladbyskibet

Den 28. februar 2025 er det 90 år siden, at Danmarks eneste vikingeskibsgrav blev fundet på en mark i Ladby ved Kerteminde. Det markeres på Vikingemuseet Ladby på dagen med taler, en særlig jubilæumskage og formidling ved inspektører i landskabet. Alle er velkomne.

Ladbyskibet blev fundet i 1935 på en gravplads tæt ved Kerteminde. Arkæologiske undersøgelser har fastslået, at vikingeskibet blev trukket op på land omkring år 925 e. Kr. Den døde konge blev derefter gravlagt i skibet i en høj sammen med sine heste, hunde og andet kostbart gods.

Fundet af Ladbyskibet blev i 1930erne lidt af en verdenssensation, og tusindvis af besøgende strømmede til fra ind- og udland for at følge med. Med støtte fra udgraver Poul Helweg Mikkelsen blev et betonhvælv rejst over skibsgraven, som dermed kunne blive bevaret præcis der, hvor den blev fundet – i det smukke fjordlandskab ved Kerteminde. I 1937 blev museet i Ladby officielt åbnet for publikum.

Vikingemuseet Ladby har været igennem en stor udvikling siden åbningen. Blandt andet er der blevet bygget en 1:1 model af skibet (Ladbydragen), og frivillige har skabt ”Ladbytapetet” – et billedtæppe med en kunstnerisk fortælling om Ladbykongens liv og død. Der er også bygget en helt ny havn, og et stort landskabsprojekt er lige nu under udarbejdelse med haver, vikingehuse og meget mere. Den unikke vikingeskibsgrav er dog stadig juvelen på museet.

Ladbyskibet genudgraves i kage
På Vikingemuseet Ladby fejres 90-året for udgravningen fredag d. 28. februar 2025 kl. 14.30. Dagen markeres med taler, og det være muligt at høre meget mere om historien og planerne for museet fremadrettet ved museets formidlere. I anledning af årsdagen byder museet også på kage. Men det er ikke en hvilken som helst kage! Efterhånden som den bliver spist, vil Ladbyskibet nemlig dukke frem. Derfor håber museet på. at rigtigt mange har lyst at komme og fejre dagen. For al kagen skal spises, før Ladbyskibet er helt genudgravet. Som ”kagearkæolog” kan man desuden være heldig at finde guldmønter under kagen. Disse udløser en lille ”danefægodtgørelse”.

90-års jubilæum i Ladby: Fredag d. 28. februar 2025 kl. 14.30. Alle er velkomne. Husk påklædning efter vejret.

Billede øverst: Udgravning af Ladbyskibet 1935-36, set fra vest. Foto: Antikvarisk-Topografisk Arkiv, Nationalmuseet.

Teglværkernes historie skal fortælles

Teglværkernes historie skal fortælles

Brændte teglsten blev allemandseje i slutningen af 1800-tallet, hvor bindingsværk måtte vige for mursten. Nu vil Østfyns Museer undersøge de østfynske teglværkers historie.

Ledige stillinger: Søg nu og bliv en del af vores museumsteam

Ledige stillinger: Søg nu og bliv en del af vores museumsteam

Hos Østfyns Museer er vi stolte af at skabe et inspirerende og engagerende arbejdsmiljø, hvor faglighed, samarbejde og udvikling er i fokus. Vi værdsætter vores medarbejdere og tilbyder en arbejdsplads med et stærkt fællesskab, hvor sociale arrangementer, vidensdeling...

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!