fbpx
Konge af Luthers nåde

Konge af Luthers nåde

Bøger & Film, om kulturhistorie
249,00 DKK
Inkl. moms

AF ØSTFYNS MUSEER. 2015 – 2017. 247 sider

Levering inden for 1-3 hverdage

Fordrivelsen af Christian 2. fra Nordens trone i 1523 udløste årtiers kaos med borgerkrige og magtkampe mellem de to konkurrerende grene af kongeslægten. Frem til 1544 havde Danmark-Norge ikke i Europas øjne en anerkendt legitim konge. Kampen om tronen udspillede sig netop i reformationsårene, og fra Wittenberg blandede Martin Luther sig aktivt i striden, først på den ene og siden på den anden side, og han blev derved en vigtig brik i spillet om legitimiteten.
Det er i disse oprørte år, at Nyborg – Danmarks Riges Hjerte – blev udpeget som rigets officielle hovedstad, og Nyborg fik derfor en central rolle i begivenhederne. Efter fredsslutningen i 1544 investerede Christian 3. massivt i at opbygge og udsmykke sin hovedstad som et passende sæde for det protestantiske Europas mest magtfulde fyrste. Danmark var da i sandhed det eneste ene, rent lutherske kongerige, og herfra hentede den protestantiske revolution meget af sin styrke.

Østfyns Museers direktør, Erland Porsmose, fortæller den spændende historie i et nyt bind af serien “Danmarks Riges Hjerte”, som nu udkommer som kulmination på museets fokus på Nyborg i reformationstiden i anledning af 500-året for selve Reformationen.
“Konge af Luthers nåde. Reformationen og kampen om kongemagten” sætter for første gang i bogform fokus på den spændende og dramatiske fortælling om Nyborgs vigtige rolle som ramme for kampen om magten og troen på reformationstiden i første halvdel af 1500-tallet.
Rigt illustrererede.

***** “Øjenåbner (…) Museumsdirektør Erland Porsmoses bog om Reformationen er en meget velskreven replik til den meget konfessionelle og sociale historie, som Reformationsmarkeringen ellers har budt på. Her handler det om et helt andet spil, nemlig kampen om kongemagten”, Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad.
“Det her er en bog, som man ikke bare lige lægger fra sig, når man er kommet til sidste side (…) Bogen er drønspændende. Fyldt med interessant information”, Verner Eg, Ellinge.dk.
**** “Erland Porsmose giver os en grundig gennemgang af både de (stor) politiske strømninger, kirkestriden i et bredt nationalt og internationalt perspektiv – og en fortælling om Nyborg i almindelighed og Nyborg Slot i særdeleshed. (…) Kulturarven får for alvor en fremtrædende plads i byen ved Bæltet”, Claus Chr. Koch, Fyens Stiftstidende.