YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Affald kan give ny viden om middelalderens Nyborg

Når Nyborg Forsyning A/S graver ud til de nye affalds-stationer, så er arkæologerne fra Østfyns Museer klar ved udgravningerne for at sikre fund fra fortiden – og for at gå på opdagelse i de spor fra middelalderen, der ligger gemt under byen.

Det er ikke ofte, at der bliver lavet en omfattende og systematisk udgravning i en gammel middelalderlig bykerne. Men det er netop det, som kommer til at ske, når der skal graves ud til det nye affaldssystem, og det kan give ny og interessant viden om Nyborgs historie.

”Med udgravningerne får vi et unikt indblik i, hvordan byen har udviklet sig. Udgravningerne er et net, der dækker størstedelen af middelalderbyen, og de spor, vi finder i jorden, kan være med til at tegne et billede af , hvordan Nyborg så ud i slutningen af 1100-tallet,” fortæller Malene Refshauge Beck, arkæolog ved Østfyns Museer.

Affaldssortering igennem 800 år

Affaldet skal under jorden, fordi der ikke er plads til de containere, der følger med det nye sorteringsanlæg, ved husene inden for voldene. Her bliver der i stedet etableret nedgravede, fælles affaldsstationer. De skal så vidt muligt placeres, så ingen får længere end 50 meter til den nærmeste affaldsstation. Planen er, at der skal nedgraves 36 affaldsstationer i Nyborg – og heraf 27 inden for den middelalderlige bykerne.

”Det er rent faktisk affaldssortering igennem 800 år, vi arbejder med her. Nyborg er sandsynligvis anlagt på to morænebakker, og i middelalderen skubbede man bare sit affald ud over kanten, om man så må sige. Så ulig andre middelalderbyer er Nyborg ikke vokset i højden – men i bredden. Det betyder, at bare ved at se på affaldet gennem tiden, så kan vi få meget mere og bedre info om Nyborg fra middelalderen – og op til i dag,” slutter Malene Refshauge Beck

Projektet med i alt 36 affaldsstationer bliver realiseret i fem etaper, så det hele ikke kommer til at ske samtidig. Fra museets side deler vi selvfølgelig de fund og relevante historier fra fortiden, der måtte dukke op under udgravningerne.

Teglværkernes historie skal fortælles

Teglværkernes historie skal fortælles

Brændte teglsten blev allemandseje i slutningen af 1800-tallet, hvor bindingsværk måtte vige for mursten. Nu vil Østfyns Museer undersøge de østfynske teglværkers historie.

Ledige stillinger: Søg nu og bliv en del af vores museumsteam

Ledige stillinger: Søg nu og bliv en del af vores museumsteam

Hos Østfyns Museer er vi stolte af at skabe et inspirerende og engagerende arbejdsmiljø, hvor faglighed, samarbejde og udvikling er i fokus. Vi værdsætter vores medarbejdere og tilbyder en arbejdsplads med et stærkt fællesskab, hvor sociale arrangementer, vidensdeling...

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!