YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vikingetidens Landskab bliver levende takket være millionbeløb                      

Der er stor glæde på Vikingemuseet Ladby i disse dage. Med støtte på 5 mio. kr. fra Nordea-fonden kan Vikingemuseet Ladby nemlig realisere et 3-årigt landskabsprojekt, der skal udvikle 5 hektar tidligere landbrugsjord til et levende formidlingslandskab. Med projektet ’Ladbykongens Landskab’ skal vikingetidens fynske natur genskabes og dermed få kulturhistorie, turisme, lokalsamfund og natur til at gå hånd i hånd.

2024 starter med en helt særlig gave til Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde. Nordea-fonden har valgt at støtte projektet ’Ladbykongens Landskab’ med 5. mio. kroner. ’Ladbykongens Landskab’ er en del af de ambitiøse planer for Vikingemuseet Ladby, der har til formål at sætte museet på kortet som et nationalt og internationalt formidlingscenter for vikingetiden i Danmark frem mod 2030.

Projektet ’Ladbykongens Landskab’ skal formidle fortællingen om Ladbykongens rige. Rundt om Ladbykongens skibsgrav genskabes et vikingetidslandskab, hvor arkæologien synliggøres med landskabsmonumenter, som beretter om kongeslægtens tilhørsforhold til jorden og egnen, og hvor gæsterne kan se, dufte, smage og mærke det landskab, der var en del af vikingernes hverdag. Landskabet skal byde på et væld af rekreative tilbud, men også masser af aktiviteter for både store og små. Og netop et levende og biologisk mangfoldigt landskab var af stor vigtighed for vikingerne. Vikingerne var ikke selv klar over det, men deres livsform indebar bæredygtig dyrkning og hensynsfuld udnyttelse af naturens ressourcer. Og dét kan vi lære noget af i dag

Vi er meget glade for den flotte støtte fra Nordea-fonden. Vikingemuseet Ladby er et fantastisk museum, og med det nye vikingelandskab kan de besøgendes forene naturens ro og rekreation med muligheder for spændende aktiviteter. Det nye landskab skal inspirere og motivere med viden om vikingetidens livsform og bæredygtige natursyn, og den klare ambition er at løfte biodiversiteten omkring museet markant med genskabelsen af vikingetidens landskabstyper,” fortæller Mette Ladegaard Thøgersen, museumsdirektør ved Østfyns Museer.

Hos Nordea-fonden er der også store forventninger til det nye projekt.

Med ’Ladbykongens landskab’ vil Vikingemuseet Ladby komme til at byde på et spændende formidlingslandskab med levende formidling på museet og attraktive, tilgængelige formidlingsruter i landskabet omkring museet. Potentialet er stort – ikke mindst når det handler om at kunne tiltrække et mangfoldigt publikum. Med værksteder, udendørsaktiviteter og inddragende formidling får vi en stærk ny natur- og kulturattraktion på Nordfyn, som vil appellere til både børn og voksne. Det er vi stolte af at støtte hos Nordea-fonden,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Foto: Ard Jongsma

En helhedsoplevelse for gæsten
I 2021 foretog arkæologer en prøveudgravning rundt om gravhøjen, og her blev der fundet arkæologisk plantemateriale. I samarbejde med Nationalmuseet bliver det dermed muligt at genskabe et biologisk fingeraftryk af landskabet i vikingetiden. Derfor skal der genskabes skove, krat, enge, overdrev og små marker på museets område. Forventningen er at kunne måle udviklingen af landskabets biodiversitet over projektperioden ved at tælle arter inden for både flora og fauna. Det tager naturligvis tid at forandre landskabet, men både rejsen derhen og det færdige resultat skal være med til at skabe en spændende helhedsoplevelse for gæsten.

”Ladbykongens landskab handler om at forene formidlingen af naturhistorie og vikingehistorie. Projektet giver os mulighed for at udfolde fortællingen om vikingernes afstemte brug af naturens ressourcer og det kongelige magtlandskab, som engang dominerede Østfyn”, fortæller museumsinspektør og projektleder Ane Jepsen Nyborg fra Vikingemuseet Ladby.

”Vi ser enormt meget frem til de mange formidlingstiltag, oplevelsesruter og events, vi skal skabe i forbindelse med projektet. Gennem naturruter, legerute, levende dyr og mundtlig formidling skal vi invitere vores gæster ud i landskabet. Og gennem kopier af fynske runesten, markeringer af gravpladsen og synliggørelse af Ladbykongens gravhøj bliver områdets fantastiske arkæologi synlig over jorden. Sidst, men ikke mindst, så er tilgængelighed et vigtigt kriterie, for naturen, historien og landskabet skal være for alle,” fortæller Ane Jepsen Nyborg.

Bæredygtighed og biodiversitet
For 1000 år siden var Ladbykongen og hans folk dybt afhængig af naturens ressourcer – og det er vi også i dag. Derfor er bæredygtighed, formindskning af CO2 og biodiversitet tænkt ind i landskabsprojektet.

Samtidig med formidlingen af den enestående vikingetid på Østfyn øger vi biodiversiteten på museet markant og skaber en ny museumsattraktion, som giver god, grøn samvittighed”, siger Ane Jepsen Nyborg.

Bæredygtig drift er nemlig tænkt ind i alle dele af projektet, f.eks. skal beskæring af træer og buske indgå som materialer til håndværksaktiviteter for familier eller blive til hegnsmateriale og dyrefoder. Besparelsen i brændstof til græsslåmaskiner og landbrugsmaskiner på jorden vil være en betragtelig CO2-reduktion, og nye skovstykker vil bidrage til lagring af CO2 i landskabets blivende træer.

’Ladbykongens Landskab’ bliver med andre ord også en vigtig fortælling om den grønne omstilling, som allerede er sat i gang på Vikingemuseet Ladby med blandt andet ny varmepumpe og solceller. Takket være Nordea-fondens støtte til projektet kan Vikingemuseet Ladby sætte gang i et nyt kapitel af natur- og kulturformidling på Østfyn.

Fakta om projekt ’Ladbykongens Landskab’

  • Vikingemuseet Ladby ligger ved Kerteminde fjord og er en del af Østfyns Museer.
  • Museets kernefortælling omhandler vikingetidens fynske kongemagt, som har efterladt talrige arkæologiske spor.
  • Museets rummer Ladbykongens skibsgrav, hvor i kongen blev højlagt ca. 925 e.Kr.
  • Museet råder over fem hektar landskab, som projektet skal omdanne fra konventionelt landbrug til et biologisk og arkæologisk mangfoldigt formidlingslandskab i de kommende år.
  • Udover støtten på 5 mio. Nordea-fonden er projektet støttet af Kerteminde Kommune og Kerteminde Museumsforening.

Nordea-fonden

Se prospektet/visionen for Vikingemuseet Ladby

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!