9. juli 2021

Sommer på Østfyns Museer

Denne sommer er der masser af tilbud for både børn og voksne på Østfyns Museer. Vi har prøvet at samle aktiviteterne i en lille oversigt nedenfor.

Der er sjove og lærerige vikingerelaterede aktiviteter for hele familien på Vikingemuseet i Ladby i sommerferien. Tag hele familien med til Vikingemuseets buebane, hvor der er buer og pile til alle aldre og armkræfter. På Fladbrødsværkstedet kan man bage sit eget lækre fladbrød over bål samt høre om vikingernes brød og prøve selv kræfter med vikingernes båludstyr med brød, lavet efter en vaskeægte vikingeopskrift. På en hyggelig plads ved Fjorden kan I også finde Vikingemuseets Snitteværksted, hvor man kan prøve at snitte i frisk træ. Er du interesseret i arkæologi, kan du også komme med én af museets arkæologer på rundvisning på Vikingemuseet Ladby og høre hele historien om skibsgraven og de fund, der blev gjort under udgravningen. Vikingemuseet Ladby tilbyder rundvisninger hver onsdag, lørdag og søndag, der fører én rundt på museets udeareal og i gravhøjen. Rundvisninger er gratis, når entréen er betalt.

Sommerens store udstilling er Færøske billeder – Samuel Joensen-Mikines, og der er en del aktiviteter knyttet til den. Hver tirsdag, onsdag og torsdag kl. 11-15 er der sommerferieaktiviteter i haven på Johannes Larsen Museet. Man kan prøve at male med rigtig oliemaling på lærred, præcis som de gamle mestre gjorde. Med udgangspunkt i særudstillingen ”Samuel Joensen-Mikines. Færøske billeder”, maler vi landskaber, havet, udsigten fra haven. Her kan man også fordybe sig i den smukke udsigt, havens hemmeligheder eller de skønne fugle, når museets formidler inviterer på tegneundervisning.

Du kan opleve Johannes Larsen Museet på egen hånd eller ved hjælp af en guide. Museet tilbyder fire spændende rundvisninger, hvor man kan høre om Johannes Larsens Villa og Værksted og den aktuelle særudstilling i Vingen. Som noget kan man deltage i en rundvisning i museumshaven, hvor én af museets guider vil fortælle om nyttehaven, bryggeriet og Johannes Larsens forhold til selvforsyning og havens mange funktioner. Læs mere om Havens historie på Johannes Larsen Museet – Stedet fortæller. Der er også rig mulighed for at komme med Johannes Larsens barnebarn Ane Talbot rundt i Villaen og Værkstedet hver onsdag fra den 14. juli til den 25. august, kl. 11.

Nyborg Slot og Borgmestergården

Sommeren i Nyborg og omegn byder på masser af oplevelser og aktiviteter med historien i fokus. Leg, lyt, sejl, se, gå, cykl og smag dig til historiske oplevelser denne sommer. På trods af at Nyborg Slot er lukket for publikum, står sommeren 2021 ikke tilbage for andre somre, hvad angår historiske oplevelser.

Gennem hele børnenes sommerferie har vi alle tirsdage, onsdage og torsdage særlige aktiviteter for børn og deres familier. Om tirsdagen foregår aktiviteterne på Borgmestergården, hvor der hver uge er et nyt tema. Lær om historiske drikkevarer, plantefarvning og meget andet. Om onsdagen og torsdagen finder aktiviteterne sted på Nyborgs nye torv. Her kan du træne som ridder på museets nye flotte træningshest, sætte din far i gabestok og spille kodespil som Nyborgs børn i middelalderen. Når vi ikke har bemandede børneaktiviteter, sørger vi hele ferien for, at der er historiske legeredskaber til rådighed på Torvet, og du kan tage familien med på hele tre forskellige skattejagter i Nyborg.

På Borgmestergården kan man opleve udstillingen Nyborg Torv i 500 år. På udstillingen vises et udvalgt af de genstande, som er fundet i forbindelse med de arkæologiske udgravninger på Torvet i 2019-20, samt andre genstande, der fortæller om livet på Torvet. Desuden har vi samlet en masse fotografier, som viser, hvordan Torvet har forandret sig gennem tiden.

Udstillingen er tilrettelagt, så hele familien kan være med, og vi opfordrer børn og voksne til at prøve turneringsspillet, at spille kodespil som gadedrengene og at handle med frugt og grønt fra gartnerkonens bod. Desuden kan man sætte sig på en bænk og med lyden af fortiden i ørerne drømme sig til bage til torvehandlen i 1930’erne, ridderturneringer i 1560’erne og til tiden før pladsen, hvor Torvet befinder sig i dag, blev ryddet.

Farvergården i Kerteminde

Tag hele familien og kom forbi Farvergården. Farvergården ligger midt i Kerteminde og rummer udstillinger om livet i Kerteminde i gamle dage, samt en hyggelig café, gårdhave og butik. Her kan man også prøve en væltepeter, gå på stylter og andre gammeldags lege samt nyde en kop kaffe, en dejlig kold æblemost eller øl i Kertemindes hyggeligste oase.

Toldboden i Kerteminde

På Toldboden i Kerteminde kan du desuden opleve to udstillinger – Det dyrebare liv, hvor billedkunst går hånd i hånd med forsøget på at værne naturen, og ØBOERE – ”Rylen” og De Danskes Øer. Det er ikke mindre end et dobbelt jubilæumsår i år, da det nemlig både er 125-året for bygningen af skibet og 100-året for starten på togtet til ”De Danskes Øer”, hvor ”Rylen” deltog som ekspeditionsskib. Østfyns Museer vil fejre jubilæerne med en udstilling ØBOERE – ”Rylen” og De Danskes Øer af nogle af de originale portrætter, som Achton Friis tegnede af de mennesker, de mødte på øerne.

Du kan læse meget mere om alle vores aktiviteter på www.østfynsmuseer.dk.