10. maj 2022

Cartha

Et nyt nummer af museets årbog Cartha er i disse dage og uger på vej ud til de omkring 3000 medlemmer af museumsforeningen.

I år indeholder Cartha fem artikler. Hans Ulrik Riisgård fortæller om dengang, universitetet kom til Kerteminde og oprettede Fjordbiologisk Laboratorium, hvilket førte mange andre ting med sig. En af dem var skabelsen af Fjord og Bæltcenteret, der helt ændrede havnefronten i byen. I naturlig forlængelse af den første artikel beretter Magnus Wahlberg om opstarten og den videre udvikling af forsknings- og formidlingscenteret.

I den anden ende af historien fortæller Eigil Nikolajsen om, hvordan vikingetiden stadig er synlig i vores nærområder i form af runeindskrifter af forskellig slags. I næste artikel tager Janus Møller Jensen læseren med en tur til Grønland, hvor en købmand fra Kerteminde og rektoren for byens latinskole hver på sin måde spillede en rolle for Hans Egedes missionsrejse.

Endelig dykker Niels Ulrik Hansen ned i folketællingerne og beskriver herfra øerne i Munkebo sogn, som blev gjort landfaste og senere kom til at lægge fundamentet for det store skibsværft.

Årsskriftet slutter af med et blik på de mange ting, der trods restriktioner blev gennemført på vores museer i løbet af 2021.

Cartha 2021 bliver præsenteret tirsdag den 17. maj på Johannes Larsen Museet, hvor Magnus Wahlberg vil fortælle om Fjord&Bælts etablering og første 25 år.

I årets Cartha har Fjordbiologisk Laboratorium og Fjord&Bælt en fremtrædende rolle. Opførelsen af centeret var teknisk udfordrende, ikke mindst den del, som omfattede etablering af undervandstunnellen. Foto: Fjord&Bælt.