YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Ny særudstilling: Christian 2. flytter ind på Borgmestergården

Nyborg Slot er Danmarks ældste bevarede kongeborg. Men der er kun én konge, der er født på Nyborg Slot. Nemlig den omstridte og myteomspundne Christian 2. Årets udstilling på Borgmesteren handler om netop ham.

I 1481 kom Christian 2. til verden på Nyborg Slot. Der findes ingen samtidige kilder til kongens barndom. Ikke desto mindre kom hans fødsel og tidlige barndom til at få stor betydning. I hvert fald for kongens eftermæle. En række spektakulære begivenheder og varsler er nedskrevet efter hans død. De kaster et foruroligende skær over kongen, der blandt andet fik et eftermæle som ”Christian Tyran”.

”Det er meget sandsynligt, at man tog varsler ved Christian 2.s fødsel. Blandt andet ved vi, at han fik lagt et horoskop. I eftertiden er varslerne blevet forvansket og fortolket på en måde, der skulle sætte kongen i et negativt lys. Målet med udstillingen er at give publikum et indblik i renæssancens verdensopfattelse. Det var en tid, hvor astrologi, varsler, nye humanistiske tanker og kyniske magtkampe prægede livet og samfundet”, fortæller museumsinspektør Troels Malthe Borch.

Usandsynlige varsler
Udstillingen om Christian 2 tager udgangspunkt i de fortællinger om Christian 2.s barndom, som historikeren Hans Svaning nedskrev omkring år 1570. Fortællingerne er altså skrevet næsten 100 år efter kongens fødsel. Ifølge Hans Svaning har folk, der var til stede ved fødslen og i kongens barndom, fortalt om en række utrolige og usandsynlige hændelser. Fra hans mors mave skal der have lydt sorgfuld gråd inden fødslen. Kongesønnen skal være blevet født med en knyttet hånd fuld af størknet blod. Og en abe skal ifølge fortællingerne have stjålet den lille prins fra vuggen og kravlet helt op på taget med ham. I Svanings krønike er de usandsynlige fortællinger forvarsler om Christian 2.s skæbne som tyrannisk konge.

Således af skæbnen bestemt
På Christian 2.s tid var det helt almindeligt at tage varsler af vejret, himmelen og usædvanlige hændelser. Måske bunder Svanings fortællinger i varsler, der blev taget ved fødslen og i barndommen. Fortællingerne har siden forvandlet sig, som fortællinger fortalt fra mund til mund nu gør. Hvad end fortællingernes oprindelige udgave var, har fortolkningen været en anden. Christian 2s valgsprog som konge blev: ”Således af skæbnen bestemt”. Valgsproget vidner om, at varslerne er blevet tolket som gunstige for kongen. Han blev da da også valgt som tronfølger i Danmark allerede som 6-årig.

Renæssancens verden var en anden
Udstillingen om Christian 2. giver et blik ind i en verdensorden, der ligger langt fra den nutidige. En magisk-religiøs verdensopfattelse fuld af sammenhænge og adskillelser, som dengang blev opfattet som naturlige. Men det var også en verdensorden, der var under opbrud. Som besøgende kan man forholde sig til de overleverede varsler fra kongens fødsel og barndom. Hvordan kan de være blevet tolket i samtiden, hvordan blev de tolket af eftertiden, og hvordan skal vi forholde os til dem i dag.

Christian 2 er årets regent til Danehof 2024. Han vil ankomme til Nyborg i sin fruervogn og åbne den historiske festival sammen med sin dronning.

Udstillingen vises til og med 31. oktober 2024. Fernisering fredag d. 22. marts kl. 14.00 – alle er velkomne.

Borgmestergården i Nyborg

Nyerhvervet værk i særudstillingen Fritz Syberg. Livet vil!

Nyerhvervet værk i særudstillingen Fritz Syberg. Livet vil!

Den nyåbnede særudstilling Fritz Syberg. Livet vil! på Johannes Larsen Museet har netop fået et vigtigt nyt værk. Maleriet Udsigt fra Pilegården. Kerteminde fra 1933 er blevet erhvervet til museet med støtte fra Amanda Fonden og indgår nu som en væsentlig del af...

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!