YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Møller med mobilt madlaboratorium

Nu skal der skabes større bevidsthed om madkultur og de møller, som har været en central del af produktionen. Med en bevilling fra Realdania vil Østfyns Museer skabe et mobilt madlaboratorium og formidle historie, madkultur og fødevareproduktion på de historiske møller på Østfyn.

Bevarede vindmøller er levende bygningskulturarv, og et nyt projekt skal udvikle og teste nye sanselige formidlingsgreb, der med udgangspunkt i de østfynske møller – Dyrehave Mølle i Nyborg, Svanemøllen i Kerteminde og Viby Mølle på Hindsholm – skal skabe øget bevidsthed om madens og måltidets kultur, historie og tilblivelse.

Med støtte fra Realdania kan Østfyns Museer og Kongens Fadebur nu etablere et mobilt ”laboratorium”, der skal fungere som ”anneks” til møllerne, hvor både borgere, skoleklasser, udvalgte målgrupper og publikum i øvrigt kan arbejde med korn, mel og madkultur.

Bevidsthed om madkultur

”Kornet, melet og måltiderne er en central del af vores kultur og historie, som også i dag skaber fællesskaber; både omkring spisebordet og i frivillige møllelaug. Takket være økonomisk støtte fra Realdania kan vi nu øge bevidstheden om vores historiske madkultur og styrke de frivillige fællesskaber ved at formidle bygningskulturarven og møllehistorien på en ny måde”, siger afdelingsleder ved Østfyns Museer Mette Ladegaard Thøgersen.

Både på Dyrehave Mølle, Svanemøllen og Viby Mølle er det ved hjælp af lokalt engagement og filantropisk støtte lykkedes at bevare en afgørende del af dansk bygningskulturarv. Men der er en formidlingsmæssig udfordring: Af sikkerhedshensyn kan møllernes maskineri ikke køre, når der er besøgende. Møllernes essentielle proces – at male korn til mel – kan dermed ikke anskueliggøres for borgerne. Ved at etablere et mobilt mad- og kornlaboratorium, som også indeholder et funktionelt køkken til bagning af brød og tilberedning af måltider, er det målet at understøtte formidlingen af møllehistorie og madkultur ved de tre møller.

Projektchef Vera Noldus fra Realdania siger:

”Det mobile madlaboratorium er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi kan gøre de historiske bygninger og deres oprindelige funktioner levende og nærværende og på den måde forbinde fortiden og nutiden gennem konkrete oplevelser.”

Madlaboratorium og sanselig formidling

Projektet ”Kornmøllernes bygningsarv: Mark, mølle og måltid” er blevet støttet med 200.000 kr. fra Realdania. Pengene skal gå til køb og etablering af et mobilt madlaboratorium og til igangsættelse og udvikling af en række formidlingsaktiviteter ved både Dyrehave Mølle i Nyborg, Svanemøllen i Kerteminde og Viby Mølle på Hindsholm.

Projektets skydes i gang ved et kick off-arrangement ved Viby Mølle den 20. august 2023 og følges op af en række sanselige formidlingsaktiviteter for både udvalgte målgrupper som f.eks. skoleklasser i grundskolen, elever på særligt tilrettelagte uddannelsesforløb og borgere med demens, og for offentligheden generelt. Alle vil således kunne deltage i aktiviteter på møllerne og i madlaboratoriet i efterårsferien 2023, samt i vinterferien og påskeferien 2024. Ved projektets afslutning er det målet, at både Østfyns Museer og de frivillige møllelaug i samarbejde med udvalgte lokale fagpersoner har udviklet nye redskaber og platforme for fremtidig formidling af madkultur og møllehistorie, der kan skabe basis for øget madbevidsthed og styrkede lokale fællesskaber.

Billede: Svanemøllen i Kerteminde. Foto: Ole Friis

Realdania

Flere nyheder fra Østfyns Museer

Anlægslov for Nyborg Slot

Anlægslov for Nyborg Slot

Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg. Et stort byggeprojekt der har været på tegnebrættet i mange år.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!