I oktober kommer Kulturarvsboxen til Nyborg med en udstilling, der stiller skarpt på både glæder og udfordringer ved plast.
I dialog om den lokale kulturarv
Borgerne skal være med til at sikre, at historien om købstaden Herrested ikke går i glemmebogen.
Østfyns Museer er ved at kortlægge kulturarven i samtlige sogne i Nyborg Kommune. Gennem knap to år har tre af museets medarbejdere indsamlet lokalhistorier og sagn for at kunne samle det hele i en stor database. Historierne fra sognene er også trykt i foldere, der omdeles, og som til sidst bliver til en bog.
Og du kan være med til at finde flere historier.
Dialogmøder i alle Nyborgs sogne
De kommende måneder inviterer Østfyns Museer borgerne til møder i de forskellige sogne, og dermed håber museumsfolkene på at kunne tilføje endnu flere nuancer til det materiale, som de fysisk har fundet frem til på egnen eller fundet i skrevne kilder.
De historiske spor strækker sig fra gravhøje i stenalderen og helt op til nutiden.
Museumsinspektør Ditte Larsen har indsamlet størstedelen af materialet, og det er også hende, som er klar til at fortælle om projektet og høre borgernes egne lokalfortællinger.
Første gang er på torsdag den 7. april klokken 17 i Herrested Kirke, og at det er Herrested, som holder først for, er ikke tilfældigt. I middelalderen havde Herrested nemlig titel af købstad med kongelige privilegier, hvilket blandt andet betød, at sognet havde sin egen domstol – en såkaldt birkeret, som kunne afgøre eventuelle uenigheder på handelspladsen. Herrested bevarede sin status i godt 150 år frem til 1415, og ved at notere alle kilder, der omtaler tiden i Kulturarvsmasterplanen, sikrer Østfyns Museer, at Herresteds købstadsperiode ikke går i glemmebogen.
Kulturarven skal registreres
”Vi har allerede en masse kulturhistoriske perler liggende ude i sognene, så vores arbejde er at sikre, at vi passer på dem. Man kan sige, at vi registrerer historien, så vi kan formidle den i fremtiden”, siger museumsinspektør Ditte Larsen.
Ikke alene Østfyns Museer har gavn af den indsamlede viden i Kulturarvsmasterplanen. Den vil også være en ressource for Nyborg Kommune, når den fremover skal sætte nye udviklingsprojekter i gang. Formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup, siger:
”Kortlægningen af hele kommunen i Kulturarvsmasterplanen er en stor gevinst for vores erhvervs- og udviklingsarbejde i årene fremover, og jeg forestiller mig, at den ikke alene vil være retningsgivende men også inspirerende, når vi skal drøfte mulighederne i et område. Desuden er det velkomment, at mange borgere gennem dialogmøderne bidrager til det værktøj, som Kulturarvsmasterplanen er”.
Dialogmøder i Nyborgs sogne
- 7. april: Herrested Sogn. Herrested Kirke kl. 17
- 21. april: Frørup Sogn. Frørup Forsamlingshus kl. 17
- 28. april: Tårup Sogn. Tårup Forsamlingshus kl. 17
- 19. maj: Bovense Sogn. Bovense Forsamlingshus kl. 17
- 19. maj: Kullerup Sogn. Kullerup Forsamlingshus kl. 20
Datoer for øvrige dialogmøder offentliggøres snarest.
Læs mere om arbejdet med Kulturarvsmasterplanen for landdistrikter og centerbyer her.
Anlægslov for Nyborg Slot
Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg. Et stort byggeprojekt der har været på tegnebrættet i mange år.
Hvad vikingerne kan lære os om naturen
I øjeblikket er der nye ting i gære på museet i Ladby. Naturen gør nemlig sit indtog på det snart 90-årige museum. Klumme af Troels Malthe Borch.