YOUR CART

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Fyn forrest i feltet

Den første dansker på Tour de France var fynbo. Og måske var fynboerne også først med cykelshorts?

Fyn er en cykelø. Og det har øen været længe. Faktisk kom Fyn langt hen ad vejen først: Både med cykler, verdensstjerner, Tour de France – og muligvis også med cykelsportens berømte og berygtede beklædningsdel, cykelshorts.

Den danske cykelhistorier starter ifølge bøgerne i 1869. Men Fyn var faktisk på forkant. En snedker fra Middelfart var udsendt verdensudstillingen i Paris i 1867 for at tage nyt fra den store verden med hjem. Her så han det moderne vidunder: velocipeden. Velocipeden var nemlig netop blevet opfundet og udmærkede sig med to hjul og pedaler. Hjemvendt fra byernes by gik den fynske snedker straks i gang og skabte samme år en trehjulet cykel. Den skulle dog drives frem med både arme og ben. Til gengæld havde den plads til tre personer. Ret skal være ret: I historiens klare lys må snedker-cyklen nok regnes for et vildskud på cyklens vidtforgrenede stamtræ. Ikke desto mindre vidner det om, at vi på Fyn fra starten har været fremme i pedalerne, når det kommer til cykler.

Fynbo først på Touren

Nok blev det første danske verdensmesterskab begået af en ikke-fynbo. Men kun fordi cykelrytteren Thorvald Ellegaard fra Fangel måtte melde afbud, da hans chef ikke ville give ham fri til at rejse til verdensmesterskaberne i Glasgow i 1897. Ellegaard var noget bitter; for fra danske løb vidste han, at han var hurtigst. I de efterfølgende år beviste den fynske cykelrytter da også sit værd ved fra 1901-1911 at opnå titel af verdensmester ikke mindre end seks gange og dermed kaster hæder og glans over både Danmark og Fyn.

Det fynske cykelløb Fyen Rundt kom før Tour de France, der først kom til i 1903, og den første dansker på touren var fra Fyn. Knud Kristian Kristensen blev født i Veflinge, blev uddannet mejerist og flyttede til Frankrig som 19-årig som sagkyndig i mælkeproduktion. Her blev han boende: forelsket i både en ung, fransk pige og i cykelsporten. I 1913 meldt han sig til Tour de France under sit fransktilpassende navn ”Christian Christensen” og markerede sig positivt på de første etaper. Men på etapen gennem Alsace-Lorraine, der dengang var besat af Tyskland, drejede han forkert af og blev ikke advaret af de tyske soldater, der kontrollerede ruten. Det kostede ham dyrt. Da han nåede målbyen efter et par timers forsinkelse, blev han afvist ved kontrollen: han havde ikke overholdt den krævede gennemsnitshastighed. Alligevel gennemførte han tourens sidste to etaper, selv om det nu var uden for klassement. Fynboens deltagelse i det franske cykelløb forløb uden nogen opmærksomhed fra fynske, endsige danske, medier, hverken før, under eller efter. Det ville have været noget andet i dag.

Fynske ”svømmebukser” vækker opsigt

Et ordsprog siger, at det er klogt ikke at være den første til at følge en ny mode — eller den sidste til at aflægge den. Det måtte de fynske cykelryttere sande i 1889.

En cykelrytter uden cykelshorts er som en ridder uden lanse. Og cykelshortsene har været en del af cykelrytternes beklædning siden 1890erne. Til at starte med var de i uld, og de var altid sorte for at skjule fedtpletterne fra den olierede saddel, der skulle mindske risikoen for gnavsår i skridtet. I 1976 kom de første cykelshorts i lycra, og det blev hurtigt standarden.

Hvem der opfandt cykelshortsene, fortaber sig dog i historien. Men i en festsang fra en cykelfest på Hotel Postgaarden i Nyborg i 1889 kan vi måske finde svaret. I sangen fremgår det, at nogle fynske cykelryttere havde vakt opsigt til et cykelløb i København. De snusfornuftige fynboer havde nemlig iført sig tætsiddende ”svømmebukser” for at mindske luftmodstanden. Det skulle de komme til at høre for!

Ja, det er dog rart at vide,
at vi bruges kan til Gavn,
og til Væddeløb vi ride
selv paa fynsk i Kjøbenhavn.
Der var jo ej Instrukser
For Dragten, som vi bar,
de fynske Svømmebukser
dog lidt Opsigt vækket har.

Bare ti år senere var de tætsiddende, sorte shorts standardudstyr for cykelryttere. De fynske cykelryttere havde bare været et par år for tidligt ude.

På Borgmestergården i Nyborg kan man blive meget klogere på fynsk cykelhistorie. Her vises nemlig i øjeblikket udstillingen ”Syv fede cykler”, hvor man blandt andet kan se Thorvald Ellegaards racercykel.

Kilder: Ib Vagn Hansen: Fra Th. Ellegaard til Palle Lykke. Ole Skjoldhøj: Tour de France – Myter, fakta eller spin? Riley Missel og Imogen Smith: The Totally True, Totally Weird History of Your Cycling Shorts og Nyborg Lokalhistoriske Arkiv.

Billedtekst: Fynboen Knud Kristian Kristensen var den første dansker, der deltog i Tour de France. Men han manglede bjergerfaring, kørte forkert og måtte gennemføre uden for klassement. Her cykler han på første etape af Tour de France i 1913 med schweizeren Giuseppe Zorloni og italieneren Giuseppe Contesini bag sig. Privat foto.

3 fyraftensforedrag i Nyborg

3 fyraftensforedrag i Nyborg

Hør mere om kogestensgruber, humanisme i renæssancen og hvad udgravninger fortæller om Nyborgs bys ældste historie.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Østfyns Museer

Du er hermed tilmeldt!