På en solbeskinnet sommerdag virker fortidens forestillinger om en hverdag befolket med bjergfolk, ellefolk og nisser uforståelige. Men mon ikke den kommende vinters mørke kan bringe forståelsen tættere på.
Åbning af Nyborg Kulturnat og præsentation af ”Nyborg – før og nu”
Fredag den 24. maj – umiddelbart før Kulturnattens arrangementer sættes i gang – præsenteres nummer 26 i rækken af ”Nyborg før og nu”.
Årets aftapning indeholder ligesom sine forgængere artikler med stor både kronologisk og emnemæssig spændvidde. Der lægges ud i den arkæologiske afdeling med Malene Becks beretning om de undersøgelser, der ledsagede etableringen af gasledningen Baltic Pipe gennem det østfynske område. Det 16 km lange tracé afslørede blandt meget andet en kolossal mængde kogestensgruber ved Rønninge Søgård, en samling langhuse ved Skellerup og et depot af flækkeknive ved Skalkendrup.
En forespørgsel om et maleri på Nyborg Rådhus har givet John Maalø Larsen anledning til at forfølge historien om den portrætterede, Carl Frederik Krøyer, der som officer spillede en fremtrædende rolle i begge de slesvigske krige.
Kaj Alsing-Børgesen beretter i sin artikel om dengang, da der var slaver i Nyborg. Gennem mere end 200 år, fra 1646 til 1852, var der i tilknytning til fæstningen på Nyborg Slot ”slaver”, dvs. langtidsfanger, som havde begået alvorlige forbrydelser, og som var blevet idømt fæstningsarbejde.
Et af Nyborgs værtshuse har en ganske specielt historie, som oprulles af Jørgen Havshøi. Det er ”Sortehavet” i Toldbodgade, der oprindeligt tjente som forsamlingsbygning for Den Gjensidige Arbejderforening. Foreningen eksisterer stadig og står som ejer af bygningen, der dog i dag er et værtshus med offentlig adgang for alle.
Den 4. maj 2024 blev den første såkaldte snublesten i Nyborg nedlagt. I artiklen ”Dø om så det gælder” fortæller Dorte Schmidt-Nielsen om tre unge nyborgensiske modstandsfolk, der blev henrettet i 1945, og hvoraf den ene, Henning Børge Hansen, mindes med en snublesten ud for sin bopæl i Skippergade.
I den sidste af årbogens seks artikler nærmer vi os nutiden med en beretning om handelslivet i Nyborg gennem de seneste årtier. Jens Peder Larsen fortæller om de voldsomme ændringer, der er sket inden for dagligvarehandlen, siden der i 1965 kunne opregnes 21 forretninger, blot inden for voldene.
De afsluttende fire beretninger fra Østfyns Museer, Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforening vidner om, at arbejdet med den lokale historie og kultur er i rigtig god gænge.
Årbogen præsenteres i Rådhusets kantine den 24. maj kl. 15.15. Her vil Dorte Schmidt-Nielsen og Jørgen Havshøi fortælle om deres emner.
Medlemmer af Museumsforeningen kan afhente deres eksemplar på Tinghuset tirsdag den 28. maj kl. 13-16 eller onsdag den 29. kl. 15-18.
”Nyborg før og nu 2023” kan købes i boghandlen, på Nyborg Biblioteket, på Nyborg Loksalhistoriske Arkiv og på Borgmestergården for 158 kr.
Billedtekst: Fra Jens Peder Larsens artikel om handelslivet i Nyborg: Urbancentrets personale foran forretningen i Vestervoldgade 36-38. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv.
Læs flere nyheder fra Østfyns Museer:
Kunsten at høre kunsten
Hvornår lagde du sidst mærke til lyden, da du sidst besøgte et historisk hus? Og hvordan kan lyd forstærke vores oplevelse af kunstnerhjemmet, og i dette tilfælde kunstnernes atelierer, deres værksteder?
Frokosttallerken inspireret af historisk digt og maleri får et moderne twist
”Nu har jeg det godt. Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.” Sådan skriver Johannes V. Jensen i sit digt ’Ved Frokosten’. Digtet inspirerede Fritz Syberg til maleriet af samme navn, og det værk kan lige nu ses og smages på Johannes Larsen Museet, hvor...